Puno stranaka, a premalo fotelja

Radiosarajevo.ba
Puno stranaka, a premalo fotelja

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa u bh. institucijama, iako je za to rok istekao 19. decembra, neće biti osnovana u dogledno vrijeme jer sve stranke zastupljene u parlamentu BiH žele da u nju imenuju svoje članove, a na raspolaganju im je samo šest mjesta.

"Svjesni smo da smo probili zakonski rok i kao Klub prvi smo na to upozorili. Sve je usporeno jer je puno zainteresovanih stranaka, a malo je pozicija u komisiji. Svaka stranka može predložiti više svojih kandidata", rekao je Saša Magazinović, predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu.

Osnivanje ove komisije propisano je izmjenama Zakona o sukobu interesa u institucijama BiH, kojima je nadležnost utvrđivanja sukoba interesa oduzeta Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK). Izmjene su stupile na snagu 19. novembra i od tada postojanje sukoba interesa u bh. institucijama niko ne provjerava. Mjesec kasnije trebalo je da bude osnovana komisija za odlučivanje o sukobu interesa, koju će činiti po tri delegata i poslanika bh. parlamenta, te direktor i dva zamjenika direktora Agencije za borbu protiv korupcije BiH.

Strankama vladajuće većine (SDP, SNSD, SBB, HDZ BiH i HDZ 1990) posao imenovanja članova ove komisije otežava i činjenica da su dva mjesta rezervisana za opozicione stranke, pa vladajuća petorka mora podijeliti četiri pozicije.

„Biće tu mnogo zainteresiranih i HDZ BiH očekuje da ima svog predstavnika u ovom povjerenstvu. Na šest pozicija iz parlamenta moraju ravnopravno biti zastupljeni konstitutivni narodi, a opoziciji pripada po jedno mjesto iz Doma naroda i Zastupničkog doma", kazala je Borjana Krišto (HDZ BiH), predsjedavajuća Kluba Hrvata u Domu naroda za Nezavisne, podsjetivši da predsjednik te komisije mora biti poslanik ili delegat iz opozicione stranke.

Staša Košarac (SNSD), predsjedavajući Doma naroda bh. parlamenta, kaže da u ovoj stranci još nisu odlučili da li će svog člana predložiti iz ovog ili iz Predstavničkog doma. Mirsad Đugum, šef Kluba poslanika SBB-a u Predstavničkom domu, rekao je da organi njegove stranke još nisu odlučili o kandidatu za članstvo u komisiji, napomenuvši da su svakako zainteresovani da u ovom tijelu imaju svog predstavnika.

Svoje ljude u komisiji koja će odlučivati da li su savjetnici, imenovani i izabrani zvaničnici u sukobu interesa žele i dvije najveće opozicione stranke - SDA i SDS. Jedino u SDA ne kriju da je njihov kandidat za ovu komisiju Halid Genjac, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda.

Kada ova komisija bude imenovana, CIK ima obavezu da joj u roku od 15 dana preda sve predmete iz oblasti sukoba interesa za državni nivo.

Odlučivanje i nove kazne za sukob interesa

- Devet članova komisije odluke donosi većinom glasova
- Ukinuta sankcija zabrane kandidovanja
- Smanjenje do 50 odsto neto plate nova najstroža novčana kazna
- Poziv na podnošenje ostavke jedan od kazni
- Moguća sankcija i prijedlog za razrješenje s dužnosti

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak