Pukotina na staklu automobila učesnika Marša mira podsjeća na Cvijet Srebrenice

Radiosarajevo.ba
Pukotina na staklu automobila učesnika Marša mira podsjeća na Cvijet Srebrenice

U nedjelju, 7. jula, jedan od učesnika "Marša mira" doživio je nesvakidašnju situaciju kada mu je na automobilu pukla šajba.

Pukotina, koju je izazvao udar kamenčića, na staklu formirala je oblik koji vidno podsjeća na "Cvijet Srebrenice". Ovaj neobičan prizor zabilježen je kamerom i objavljen na društvenoj mreži TikTok, gdje je ubrzo privukao ogromnu pažnju korisnika. Video je do sada skupio preko 13. hiljada pregleda.

Podsjećamo, ove godine navršava se 29. godišnjica genocida u Srebrenici, kada je više od osam hiljada Bošnjaka ubijeno u Sigurnoj zoni UN-a tokom jula 1995. godine. U cijeloj Bosni i Hercegovini održavaju se programi i aktivnosti u znak sjećanja na nevino stradale žrtve.

UŽIVO | Poplave u BiH 2024: Hrvatska uputila brzu pomoć BiH

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je na sjednici 23. maja usvojila Rezoluciju kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici i osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Za usvajanje Rezolucije o Međunarodnom danu komemoracije i sjećanja na genocid u Srebrenici na plenarnom sastanku Generalne skupštine UN-a glasali su predstavnici 84 zemalja, među kojima su sve zemlje KVINT-e (Francuska, Njemačka, Italija, Velika Britanija i Sjedinjene Države), veliki broj članica Evropske unije i sve bivše jugoslovenske republike – osim Srbije.

Provokacije iz Novog Sada: Plakatima pozivaju na ‘godišnjicu oslobođenja Srebrenice’

"Cvijet Srebrenice", poznat i kao "Cvijet Sjećanje", je neslužbeni simbol genocida u Srebrenici tokom rata u Bosni i Hercegovini 1995. godine. Ovaj cvijet je kreacija žena iz udruženja "Gračaničko keranje" u Gračanici, a prvi put je javnosti predstavljen 1. jula 2011. godine. Bijela boja latica simbolizira nevinost ili stradanje, dok zelena boja u središtu cvijeta predstavlja nadu. Cvijet ima 11 latica, što simbolizira datum 11. jula 1995. godine, kada se dogodio strašan masakr u Srebrenici.

U nastavku teksta možete pogledati video koji je izazvao čuđenje među korisnicima ove društvene mreže. 

@sacir_45

♬ Originalton - Šaćir Malić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak