PSBiH: Dom naroda podržao izmjene Zakona o osiguranju depozita

Radiosarajevo.ba
PSBiH: Dom naroda podržao izmjene Zakona o osiguranju depozita

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH.

Izmjenama i dopunama zakona bit će omogućeno bankama s više od 10 posto državnog kapitala da učestvuju u programu osiguranja depozita, čime se izjednačavaju s privatnim bankama u ovom segmentu poslovanja na bh. tržištu.

Na ovaj način žele se stvoriti jednaki uvjeti za poslovanje svih banaka u BiH uz maksimalno poštivanje principa ravnopravnosti u skladu s odgovarajućim evropskim direktivama u ovoj oblasti.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o imunitetu BiH kojim je precizirano da o postojanju imuniteta u krivičnom i parničnom postupku odlučuje sud pred kojim se vodi postupak.

Dom naroda usvojio je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja u BiH kao i Prijedlog zakona o upotrebi znakovnog jezika u BiH.

Podržani su principi Prijedloga zakona o slobodnim zonama u BiH. Osnovni razlog za donošenje ovog zakona je potreba da se uskladi postojeći Zakon o slobodnim zonama u BiH s važećim Zakonom o carinskoj politici BiH, odnosno evropskim standardima u ovoj oblasti.

Donošenjem novog zakona bit će ispunjen još jedan prioritet iz Evropskog partnerstva u vezi s usklađivanjem pravnog okvira za slobodne zone u BiH sa standardima Evropske unije.

Delegati su podržali principe Prijedloga zakona o primjeni Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda i saradnji s Međunarodnim krivičnim sudom; Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH te Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH, prenosi Fena.

Odobreni nacrti Zakona o fiskalnim sistemima i Zakona o mladima

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH odobrio je danas u Sarajevu Nacrt zakona o fiskalnim sistemima te Nacrt zakona o mladima.

Nacrtom prvog zakonskog akta nalaže se evidentiranje svakog prometa u Federaciji putem fiskalnih kasa ili drugog fiskalnog proizvoda, neovisno o načinu plaćanja.

Ovaj zakon je već drugi put u parlamentarnoj proceduri pošto je jednom odbijen pa je federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda, prije današnjeg izjašnjavanja delegata, rekao da bi parlamentarni put tog akta bio obustavljen u slučaju da danas ne bi dobio većinu glasova.

Zakon o mladoj populaciji u Federaciji BiH podržan je jednoglasno. Ovo je prvi put da je u Parlamentu legislativa koja treba da unaprijedi društveni status mlade populacije i brigu o mladim ljudima.

Predviđa između ostalog uključivanje mladih u procese odlučivanja u Federaciji.

Predlagač zakona je parlamentarna Komisija za pitanja mladih.

Delegati su se danas izjašnjavali i o prijedlogu Federalne vlade da Mirsad Salkić bude imenovan za člana državne regulatorne komisije za električnu energiju, ali ta inicijativa nije odobrena većinom glasova, prenosi Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak