PS BiH: Danas o Prijedlogu zakona o budžetu institucija BiH

Radiosarajevo.ba
PS BiH: Danas o Prijedlogu zakona o budžetu institucija BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi danas, u nastavku ranije prekinute sjednice, trebalo da razmatra Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH. 

Prije nastavka sjednice Doma trebala bi biti održana sjednica Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma na kojoj bi trebali biti usaglašeni amandmani na predloženi budžet, javlja Fena

Podsjećanja radi, Komisija je ranije prihvatila 82 amandmana, ali je "sporan“ bio amandman koji je predložio Klub poslanika HDZ-a BiH koji predviđa da se izdvoji šest miliona KM za kupovinu građevina za smještaj institucija BiH u Mostaru, a da se za taj iznos umanje sredstva Uprave za indirektno oporezivanje BiH u odjeljku Kapitalni izdaci - nabava građevina. 

Komisija na sjednici prošle sedmice nije uspjela postići dogovor te je tada zaključeno da, u koordinaciji s Vijećem ministara BiH, nastavi rad na iznalaženju rješenja. 

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović kazao je u petak Feni kako želi vjerovati da će Predstavnički dom danas u drugom čitanju usvojiti budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda također je u petak kazao da je optimist da će danas biti usvojen budžet BiH, a da će naredni dani proći u intenzivnoj komunikaciji kako bi BiH dobila budžet do Nove godine. 

Ocijenio je da je ostalo jako malo za usaglašavanje oko tog „najvažnijeg dokumenta“

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić također očekuje da će doći do kopromisa i vjeruje da će, ukoliko bude volje svih strana, budžet BiH biti usvojen 30. decembra. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak