Prvi mart: Ne nasjedajte na pritiske iz RS-a

Radiosarajevo.ba
Prvi mart: Ne nasjedajte na pritiske iz RS-a

Povodom pitanja izmjena Zakona o prebivalištu Bosne i Hercegovine, danas se oglasila i Koalicija organizacija civilnog društva Prvi mart.

U saopćenju, kako su naveli, žele upoznati javnost da ovo pitanje nije regulisano pravno obavezujućim aktima Evropske unije, te s tim u vezi „ne treba nasjedati na upućne pritiske i prozivke da bi blokada donošenja izmjena ovog Zakona mogla utjecati na proces evropskih integracija BiH“.

Prvi mart, potom odgovara na, kako su naveli, drugu upućenu prijetnju koja dolazi iz Republike Srpske i koja tvrdi da Narodna skupština RS može donijeti svoj Zakon o prebivalištu, ako ove izmjene ne budu prihvaćene. U Koaliciji smatraju da to nije utemeljeno, posebno imajući u vidu da država ima važeći Zakon o prebivalištu i boravištu BiH, te da je ovdje riječ samo o izmjenama postojećeg propisa.

Iz Prvog marta su pozvali međunarodnu zajednicu, „koja je i ranije kritikovala izmjene predložene od strane ministra Novića, da javnosti predoči zamjerke na predloženi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu BiH“. Također, u Koaliciji su pozvali naše predstavnike u Parlamentu BiH da ne nasjedaju na pokušaj da se proceduralnim trikovima u Zakonu otvori prostor za dalju diskriminaciju i kršenje temeljnih ljudskih prava.

„Svako postupanje NSRS u ovom pravcu, značilo bi antidejtonsko i protivustavno djelovanje, te bi svaki propis ove vrste dobio negativnu ocjenu od strane Ustavnog suda BiH. Prijedlog koji je uputio ministar civilnih poslova, Sredoje Nović, suštinski se nastoji donijeti kako bi se dao legalitet i legitimitet dosadašnjem postupanju policijskih struktura u entitetu Republika Srpska.

Napominjemo da su policijske strukture RS-a prošle godine poništile preko 500 prijava prebivališta širom ovog entiteta, a po osnovu pogrešnog tumačenja materijalnog prava, što je kasnije utvrđeno i u pokušajima PS Srebrenica pred Osnovnim sudom u Srebrenici i Okružnim sudom u Bijeljini, kada su postupci protiv građana zbog navodne fiktivne prijave prebivališta obustavljeni zbog nedostatka valjanih dokaza za takve tvrdnje službenih lica Policijske stanice Srebrenica“, stoji u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak