Prvi čovjek Banje Luke: Afirmisati partizanski pokret

Radiosarajevo.ba
Prvi čovjek Banje Luke: Afirmisati partizanski pokret


Partizanski pokret je dao veliki doprinos u borbi protiv fašizma i zato treba da ga afirmišemo na ovim prostorima, rekao je u subotu gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović tokom prijema za nosioce "Partizanske spomenice" i delegaciju Gradskog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR).

Gavranović je rekao da sjećanja na slavno vrijeme NOR-a nikada ne smiju da izblijede. On je dodao da svi imamo moralnu i ljudsku obavezu da branimo tekovine za koje su se borili borci NOR-a u Drugom svjetskom ratu, a to su, prije svih - sloboda i otadžbina.

„Iako ima brojnih pokušaja, istorija ne može i ne smije da se falsifikuje. Svjedoci smo iznošenja neutemeljenih činjenica s jedinom ambicijom da se partizanski pokret svede na komunistički, odnosno na jedan totalitarni pokret. Vidjeli ste da se i u BiH pokreću brojne inicijative u tom smjeru, a u nekim zemljama istočnog bloka žigošu se oni koji su krenuli u borbu protiv fašizma.

Riječ je o očiglednoj zamjeni teza. Ne može da stoji znak jednakosti između partizanskog pokreta i fašizma. To je obmana!“, rekao je Gavranović.

Predsjednik banjolučkog SUBNOR-a Rade Džajić podsjetio je da je na današnji dan, prije 71 godinu, formirana Prva proleterska brigada, koja je dala 81 narodnog heroja: „Kroz Prvu proletersku brigadu prošlo je oko 22.000 boraca. Iz te brigade je poginulo njih 1.950, 4.400 je ranjenih, a 1.050 se vodi kao nestalo. Naša je stalna obaveza da obilježavamo ovaj datum i mi od toga nikada nećemo odustati.“

Za 18 nosilaca „Partizanske spomenice“ Grad je obezbijedio prigodan novčani poklon od po 300 KM, javila je novinska agencija Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak