Prva sudska presuda za mobing u BiH

Radiosarajevo.ba
Prva sudska presuda za mobing u BiH

Osnovni sud u Prijedoru donio je prvostepeno rješenje kojim je okrivljeni, šef Teritorijalne vatrogasne jedinice u Prijedoru proglašen odgovornim i novčano kažnjen što je uznemiravao vatrogasca-vozača na radnom mjestu "ponavljanjem radnji koje imaju ponižavajući efekat na žrtvu, a čija je svrha ili posljedica degradacija radnih uslova ili profesionalnog statusa zaposlenog", prenose Manjine.ba.

Ovo je prva sudska odluka u našoj zemlji za mobing i viktimizaciju, kao i prva odluka donešena po zahtjevu Institucije Ombudsmena BiH. Ombudsman je zahtijevao pokretanje prekršajnog postupka i to prema ovlaštenjima koja ova Institucija ima u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije u BiH.

Ombudsmani BiH su centralna institucija za zaštitu od diskriminacije. Ombudsmani mogu djelovati samo na osnovu preporuka, a u slučajevima najgrubljih kršenja prava građana Institucija je ovlaštena da pokrene sudske postupke. Područje djelovanja je zaštita, prevencija i promocija ljudskih prava. Ključnu ulogu u sankcionisanju slučajeva kršenja Zakona o zabrani diskriminacije imaju sudovi, jer svojim presudama utvrđuju da li je određeno postupanje diskriminatorno.

"Ombudsmeni BiH izražavaju čvrsto uvjerenje da će se nastaviti praksa sankcionisanja mobinga kao oblika nefizičkog zlostavljanja na radnom mjestu, kao i da će prva sudska odluka u BiH za mobing i viktimizaciju uticati na odgovorno ponašanje poslodavaca prema zaposlenima u privatnom i javnom sektoru, te poslati snažnu poruku građanima da postoje mehanizmi zaštite od mobinga i ohrabriti ih da prijave takve slučajeve", izjavili su Ombudsmani nakon ove presude.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak