Prva optužnica zbog piratskog softwarea u BiH

Radiosarajevo.ba
Prva optužnica zbog piratskog softwarea u BiH
Foto: whostolemyidentity.com

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Fahrudina Gološa i kompanije „Witnet“ iz Tuzle, čiji je Gološ suosnivač i direktor, javlja Federalna televizija.

Gološ je optužen da je sebi pribavio znatnu imovinsku korist tako što je sa Federalnim zavodom za zapošljavanje sklopio ugovore o isporuci informacijskog sistema, te instaliranje licenciranog softwarea.

Umjesto licenciranih programa ukupne vrijednosti od oko 444.000 KM, instalirane su kopije uz krivotvorene potvrde. Time je načinjena šteta budžetu Federacije te američkom „Microsoftu“.

Ovo je prva optužnici za nelicencirani software u BiH, a borba protiv ovakve vrste kriminala izuzetno je bitna u segmentu približavanja evropskim integracijama, piše na portalu Rtvfbih.ba.

U ugovoru sa federalnim zavodom za zapošljavanje optuženi Gološ Fahrudin je preduzeće "Witnet" Tuzla označio kao "Witnet Computer Engineering" d.o.o. Tuzla i predstavio ga kao ovlaštenog Microsoft partnera, iako je znao da to nije tačno.

Gološ Fahrudin se u ovom ugovoru, između ostalog, obavezao Federalnom zavodu za zapošljavanje Federacije BiH ugraditi licencirane programe MS Office 2003 i Windows server 2003, kao i isporučiti licence za ove programe u ukupnoj vrijednosti od 437.116 KM, što je protivno odredbama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima u BiH, saopšteno je u petak iz Državnog tužilaštva.

Optuženi je preko šefa servisa, koji je davao naloge instalerima koji su u Federalnom zavodu za zapošljavanje FBiH na području cijele Bosne i Hercegovine instalirali ove programe, naložio da bez odobrenja autora vlasnika programa Microsoft Corporacion USA instaliraju umnožene kopije programa, pa je tako instalirano 150 kopija programa MS Office 2003, 74 kopije Windows servera 2003 i samo 5 licenciranih Windows servera 2003 sa naljepnicama COA.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak