Prva optužnica u aferi 'CIPS'

Radiosarajevo.ba
Prva optužnica u aferi 'CIPS'

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Smiljanić Mladena (1977.), koji se tereti da je počinio kaznena djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti i primanja dara ili drugih oblika koristi, saopšteno je iz Tužilaštva.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Smiljanić Mladena, rođenog 1977. godine u Brčkom. Optuženi Smiljanić je policajac zaposlen u policiji Brčko Distrikta BiH, a u ovoj policijskoj organizaciji radio je kao kontakt tačka za saradnju sa Interpolom.

Optužnica Tužilaštva BiH, između ostalog, tereti optuženog da je, tražio mito od određenih osoba u zamjenu za neprosljeđivanje informacije o postojanju međunarodnog naloga za hapšenje, za osobe koje su podnijele zahtjev za izdavanje ličnih dokumenata iz sistema „CIPS“, u matičnom uredu Brčko Distrikta BiH.

Optuženi se također tereti za neunošenje informacije u baze podataka za provjere policije Brčko Distrikta BiH, o nalogu za hapšenje izdatom od strane Suda BiH, protiv osobe osumnjičene da je organizator izdavanja ilegalnih ličnih dokumenata BiH.

Ova optužnica je prva podignuta u okviru opsežne istrage o zloupotrebama i ilegalnom izdavanju osobnih dokumenata u okviru sistema „CIPS“, a koju provodi Posebni odjel za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH. Tužilaštvo BiH je uz podršku i saradnju Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA i policije Brčko Distrikta BiH, provelo istragu i podiglo optužnicu, saopštilo je u četvrtak Tužilaštvo BiH.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak