Provjerite kako općina troši vaš novac

Radiosarajevo.ba
Provjerite kako općina troši vaš novac

Fiskalni monitor u Bosni i Hercegovini servis je koji prati prihode i rashode opština u Bosni i Hercegovini i koji građanima omogućava jednostavan prikaz tokova novca u jedinicama lokalne samouprave.

Na njihovoj web-stranici zasad su objavljeni podaci 12 općina koje su ovoj inicijativi dostavile podatke; općine koje su dostavile podatke jesu Banja Luka, Bihać, Bosanski Petrovac, Gradiška, Doboj, Bijeljina, Tuzla, Prnjavor, Široki Brijeg, Novi Grad Sarajevo, Zenica i Travnik
Na njihovoj stranici možete provjeriti prihode i rashode za 12 općina, analizirati razlike u trošenju novca, te rangirati opštine prema budžetskim stavkama: prema dosad objavljenim podacima, jedan od općinskih rekordera po izdvajanju za plaće i troškove zaposlenih u općini jeste Banja Luka gdje se izdvaja 164,99 KM po stanovniku za plaćanje općinskih službenika.

Fiskalni monitor inače je regionalna inicijativa za transparentnost i odgovornost jedinica lokalne samouprave u zemljama Balkana. Inicijativa se trenutno implementira u Srbiji, Makedoniji i BiH; njen cilj jeste da se javni podaci objedine kroz jedinstvenu platformu, a šira javnost informiše o izvršenju budžeta na lokalnom nivou.

"Zašto bi nas interesovao općinski budžet? Bez obzira da li ste penzioner, radite studirate, ili ste nezaposleni. Svi plaćamo porez. Zato, tiče nas se kako se naš novac troši", navode na web stranici Inicijative.

U našoj zemlji, ovaj monitor, koji se javnosti predstavlja sloganom „Tiče nas se kako se NAŠ NOVAC troši!“, provodi Sarajevska škola za nauku i tehnologiju.

Zainteresirani ih mogu pratiti i putem socijalnih mreža: Facebooka i Twittera

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak