Protesti u Mostaru, sindikati ne odustaju od zahtjeva (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Protesti u Mostaru, sindikati ne odustaju od zahtjeva (VIDEO)

Preko petsto policajaca, protestnih djelatnika, državnih službenika i namještenika okupilo se danas ispred zgrade Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije protestujući zbog odluka županijske Vlade o smanjenju plaća za 15 posto proračunskim korisnicima u toj županiji.

Sindikati obrazovanja, policije i državnih službenika i namještenika, uz povike dolje vlada, ponovili su još jednom da su jedinstveni u svojim zahtjevima te da ne pristaju na smanjenje plaća.

Skupili smo se s nakanom da gospoda iz Skupštine ne potvrdi odluku Vlade HNŽ-a o smanjenju plaća za 15 posto te da jasno i glasno kažemo ovoj vladi da mora odstupiti što prije kako bi što manje štete nanijela narodu, kazao je predsjednik Unije neovisnih sindikata Josip Milić.

On je dodao kako, osim smanjenja plaća, postoji i drugi načini da sve normalno funkcionira u županiji, a kao primjer naveo je smanjenje materijalnih troškova, toplog obroka i drugih naknada.

Također, istaknuo je da se ovogodišnji proračun puni za 15 posto manje, a ne 30 posto, kako su u Vladi HNŽ-a tvrdili kada su donosili odluku o smanjenju plaća.

Milić je podržao i inicijativu SDP-a da se plaće nositeljima izvršne i zakonodavne vlasti i njihovim savjetnicima smanje za 30 posto, a ne da se udara po džepu onih najslabijih.

Mislimo da je nenormalno da gospoda u Skupštini primaju i plaću i paušal za svoj nerad, kazao je Milić.

Predsjednik Neovisnog sindikata državnih službenika i namještenika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji Jakiša Staničić poručio je kako službenici i namještenici u toj županiji ne žele plaćati rastrošnosti Vlade i Skupštine HNŽ-a.

Ministar obrazovanja HNŽ Esad Dželilović kazao je kako sindikati imaju pravo štrajkati, ali da po njegovom mišljenju štrajk u ovom trenutku nije opravdan.

"Ovdje smo se skupili da gospoda iz Skupštine ne potvrdi odluku o smanjenju plate i da kažemo ovoj Vladi kako što prije mora odstupiti kako ne bi više nanosila štetu narodu u ovoj županiji", rekao je Josip Milić, predsjednik Sindikata srednjih škola, koje rade po hrvatskom planu i programu.

"Po prvi put ću moliti gospodu u Skupštini da ne prihvati odluku o smanjenju plaća. Vidjet ćemo tko diže ruku za nas, tko nas podržava i svaki glas i svaku ruku ćemo pamtiti, jer kad tad, naše ruke će trebati njima", rekao je demonstrantima Slavko Lauš, predsjednik Sindikata osnovnih škola, koje rade po hrvatskom planu i programu.

"Htjeli bi danas ovdje naglasiti da naši uposlenici neće plaćati račune koje je napravio neko drugi", rekao je Jakša Stančić, predsjednik sindikata državnih službenika i namještenika.

"Žalosno je da policija svoja prava traži na ulici, to nema nigdje u svijetu osim kod nas. Umjesto da se bavimo kriminalcima mi moramo protestovati po ulici kako bi dobili svoja prava", rekao je Franjo Dujmovcić, u ime sindikata policije.

Slavko Lauš je istakao kako je do sada bio skeptičan na sindikalnu svijest djelatnika, a sada je ponosan što svi sindikalci dišu kao jedno. Dodao je kako se nada da će se uspjeti izboriti za svoja prava.

http://www.youtube.com/watch?v=bW5yclXDaAY


fena/rtvmo.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak