Protesti u BiH: Povrijeđeno 300, privedeno blizu 100 osoba, uništeno 17 objekata

Radiosarajevo.ba
Protesti u BiH: Povrijeđeno 300, privedeno blizu 100 osoba, uništeno 17 objekata

U jučerašnjim protestima praćenim nasiljem u gradovima Bosne i Hercegovine povrijeđeno je više od 300 osoba od čega više od 200 pripadnika policije, javlja Anadolu Agency (AA).

Također, policija je zbog učešća u nasilju privela blizu 100 osoba, dok je za vrijeme demonstracija uništeno 17 objekata.

Prema podacima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), u Sarajevu je tokom jučerašnjih protesta povrijeđena ukupno 121 osoba od čega 20 demonstranata i 101 pripadnik policije. U Općoj bolnici "Abdullah Nakaš" u Sarajevu pomoć je ukazana za 30 osoba, koje su povrijeđene tokom demonstracija, a među kojima je bio i veći broj policajaca.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Irfan Nefić, rekao je u izjavi za Anadolu Agency (AA) da su u jučerašnjim protestima povrijeđena 144 policajca, dok je privedeno 37 izgrednika.

“U jučerašnjim protestima u Sarajevu povrijeđena su 144 policajca, od čega 132 lakše, a 12 s teškim povredama. Šest policajaca je zadržano u bolnici”, rekao je on dodajući kako je pričinjena velika materijalna šteta na policijskim vozilima i pratećoj opremi.

Napomenuo je da je tokom jučerašnjih protesta u Sarajevu policija privela ukupno 37 izgrednika, od čega šest maloljetnika.

Na Univerzitetski klinički centar (UKC) u Tuzli tokom posljednja 24 sata primljeno je ukupno 25 povrijeđenih osoba, potvrdila je glasnogovornica ove ustanove, Amra Odobašić. Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanskog kantona rekao je kako je tokom jučerašnjih nereda povrijeđeno 11 policajaca, a 15 demonstranata je privedeno. Tokom prvih dana protesta u Tuzli je povrijeđeno 47 policajaca i 13 građana.

Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije (FUP), na konferenciji za novinare u Sarajevu potvrdio je da su povrijeđena 23 policajca, među kojima četvorica imaju teške tjelesne povrede i oštećeno je pet objekata.

Osoblje Urgentnog centra Kantolne bolnice u Zenici potvrdilo je da je tokom jučerašnjih nemira primljeno najmanje 40 povrijeđenih građana. Glasnogovornica MUP-a Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), Aldina Ahmić kazala je kako je tokom jučerašnjih nemira u Zenici povrijeđeno 26 policajaca nakon čega im je ukazana medicinska pomoć.

Ona je, također, potvrdila da je tokom protekle noći policija privela 25 osumnjičenih za jučerašnje izgrede te da je istraga u toku.

Lukač napominje kako je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), gdje je na ulicama bilo pet hiljada učesnika, oštećeno sedam objekata, u Tuzlanskom kantonu je bilo pet hiljada demonstranata, a povrijeđeno je devet građana, a 11 policajaca. Četiri objekta su oštećena.

Prema riječima Lukača, u USK na protestima je jučer bilo između 2.000 i 3.000 hiljade demonstranata, povrijeđen je jedan građanin i 18 policajaca, a dva objekta su oštećena.

Istakao je da se najviše tih događanja odvijalo na prostorima Tuzlanskog, Sarajevskog, Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog i Unsko-sanskog kantona, da je u njima sudjelovalo na hiljade osoba, dodavši kako su posljedice tih rušilačkih skupina veoma ozbiljne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak