Protest 1500 Palestinaca u Gazi

Radiosarajevo.ba
Protest 1500 Palestinaca u Gazi

Najmanje 1.500 Palestinaca okupilo se u ponedjeljak u centru Gaze tražeći nacionalno jedinstvo, dan ranije nego što je najavljeno. 

Masa je zatim defilovala kroz grad s palestinskim zastavama uzvikujući "narod želi kraj podjele", misleći na kraj antagonizma između Hamasa, koji kontrolira pojas Gaze, i Fataha predsjednika Mahmuda Abbasa sa sjedištem na Zapadnoj obali.

Mnogi demonstranti su nosili šatore i dušeke s namjerom da provedu noć na Trgu nepoznatog vojnika dok u utorak ne počnu zvanično demonstracije, javio je dopisnik agencije AFP.

Demonstranti su se počeli okupljati dan ranije kako Hamasove snage sigurnosti ne bi zatvorile trg ili blokirale puteve i tako spriječile okupljanje u utorak.

Nekoliko hiljada mladih Palestinaca, koji su našli inspiraciju u narodnoj pobuni u Egiptu, okupljalo se proteklih sedmica na društvenim mrežama Facebook i Twitter kako bi uputili apele za "promjene" i političko jedinstvo palestinskih stranaka.

Fatah i Hamas su 'na noževe' otkako je glavna islamistička stranka Hamas preuzela kontrolu u Gazi, nakon što je iz nje protjerala snage lojalne predsjedniku Mahmudu Abbasu.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak