Prosvjetari KS najavljuju štrajk upozorenja

Radiosarajevo.ba
Prosvjetari KS najavljuju štrajk upozorenja

Kantonalni odbor Sindikata srednjeg, visokog obrazovanja, odgoja nauke i kulture Sarajevo zahtijeva od premijera KS-a i Ministarstava finansija i obrazovanja da ulože napore da bi svi budžetski korisnici dobili plaću u isto vrijeme, te u protivnom najavljuju štrajk upozorenja u tim djelatnostima, javlja Federalna.

Predsjednik Kantonalnog odbora Faruk Bešlić kazao je danas novinarima da je kolektivnim ugovorom predviđena isplata plaća do petog u mjesecu za prethodni mjesec, a uposlenici u tom sektoru obrazovanja još nisu dobili januarsku plaću.

Diskriminacija prosvjetnih i kulturnih radnika

"Dosta je maćehinskog odnosa nosilaca vlasti prema prosvjetnim radnicima i zaposlenicima u institucijama kulture. Nedopustivo je da mi još nismo dobili platu, a svi budžetski korisnici su je dobili prije nas. Ne može biti novca za jedne, a za druge nema", kaže Bešlić.

Navodi da je, prema informacijama kojima raspolaže, isplata plaća budžetskim korisnicima u KS-u krenula 15. februara, dio je isplaćen 18. februara, „ostali smo mi koji možda nećemo dobiti platu ni 26. februara“.

"Nećemo da budemo diskriminirani. Dužnost poslodavca je da isti dan isplati platu za sve svoje zaposlenike. Mi nismo u gubitku, nemamo viška zaposlenih i opet ne možemo dobiti ono što smo zaradili", kaže on.

Problemi institucija kulture

Predsjednik Odbora za kulturu u Sindikatu Adnan Džindo kazao je da je već prošlogodišnjim budžetom smanjen iznos namijenjen za kulturu, „a na kraju ćemo doći u situaciju da pozorišta neće imati novca za produkciju kvalitetnih predstava, a tako i kriteriji u kulturi padaju.“

"Ni ostale institucije u kulturi nemaju dovoljno novca za rad. Dovedeni smo u situaciju da nećemo imati kvalitetnih projekata. Kulturu uvijek stavljaju u prvi plan da bi se promovirali, a kad je u pitanju finansiranje te oblasti niko ne vodi računa", kazao je Džindo i dodao da je dio uposlenika iz oblasti kulture jučer dobio januarsku plaću.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak