Prošle godine se vratilo 145 srpskih porodica

Radiosarajevo.ba
Prošle godine se vratilo 145 srpskih porodica

U devet sarajevskih opština prošle godine vratilo se 145 srpskih porodica, uglavnom starijih lica, i pet hrvatskih od ukupno 173 povratničke porodice.

Među povratnicima su i dvije porodice koje se izjašnjavaju kao ostali, prenosi hrvatski "Večernji list", izdanje za BiH.

Vratilo se 113 porodica iz Republike Srpske, 34 porodice, koje su bile interno raseljene na području Kantona Sarajevo, 24 iz inostranstva i samo po jedna iz drugih federalnih kantona i Brčko distrikta.

Provođenjem imovinskih zahtjeva, u Sarajevo se vratilo samo 35 porodica, dok su ostali povratak ostvarili zahvaljujući obnovi njihovih domova, u čemu su značajan doprinos dale međunarodne organizacije i institucije.

Vlada Kantona Sarajevo prošlogodišnjim budžetom za projekte radi održivosti povratka nije odobrila sredstva, pa je pod znakom pitanja koliko se od onih, koji su službeno navedeni kao povratnici, zaista vratilo u ovaj grad navodi "Večernji list"   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak