Prošić uhaopšen zbog zločina protiv čovječnosti

Radiosarajevo.ba
Prošić uhaopšen zbog zločina protiv čovječnosti

Radeći po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, na području Prijedora, lišili su slobode osumnjičenog Prošić Predraga zv.“Pedo“, rođenog 1963. godine u Sanskom Mostu.

Navedeni osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH, a osumnjičen je da je u mjesecu svibnju 1992. godine, kao pripadnik 6. sanske brigade VRS, postupajući protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, zajedno sa drugim pripadnicima te jednice, sudjelovao u nezakonitom pretresu kuća i objekata, te ubojstvima i privođenju civila u naseljima Mahala , Muhići i drugim naseljima na području Sanskog Mosta.

Prošić Predrag osumnjičen je da je počinio kazneno djelo zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH, u svezi sa člankom 29. KZ BiH.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužitelju Tužiteljstva BiH, koji će ga ispitati u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak