"Propustili ste prilike i sad se pitate kako dalje?!"

Radiosarajevo.ba
"Propustili ste prilike i sad se pitate kako dalje?!"

Kada je riječ o Zapadnom Balkanu, proteklu godinu u službenom Berlinu obilježile su prije svega mnogobrojne debate o viznoj liberalizaciji. Bosna i Herecegovina bila je još početkom godine na dobrom evropskom putu, ocjenjivali su stručnjaci nadležnih komisija. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Bosne i Herecgovine Evropskoj uniji u maju ove godine je potpisao predsjednik Njemačke, Horst Keler (Köhler), čime je Njemačka postala osma i najuticajnija zemlja Evropske unije koja je ratifikovala Sporazum. Njemačka je politička lokomotiva koja Bosnu i Hercegovinu vodi u pravcu Evropske unije, tvrdili su njemački parlamentarci. Međutim, brojni neuspjesi domaćih vođa u dogovoru oko reformskih procesa i dominacija političara sa nacionalističkim profilom, rezultirali su odlukama da Bosna i Hercegovina ne dobije Akcioni plan za članstvo u NATO-u, niti da njenim građanima bude ukinut vizni režim. Josip Juratović, poslanik Njemačkog parlamenta komentariše:

 

”Sada se pitati zašto, kako, kuda dalje...? Mislim da je bilo dovoljno signala upućenih Bosni i Hercegovini, ali političke elite to nisu ozbiljno shvaćale ili su mislili da mogu ovako jednostavno proći i da će im se jednostavno popuštati na tom putu.”

 

Priliku da dobiju vizu, bez problema i višečasovnog čekanja ispred ambasada, najboljim studentima zemalja Zapadnog Balkana tokom ljeta omogućila je njemačka Fondacija Robert Boš. Studenti su dobili besplatne vozne karte i džeparac, i mogli su tako po svom izboru da putuju četiri nedjelje kroz gradove zemalja Zapadne Evrope. Miloš Srdić iz Banjaluke, diplomirani novinar, košarkaški sudija i postdiplomac na Ekonomskom fakultetu bio je u Beču i Berlinu, a obišao je i najzanimljivije centre Skandinavije, Španije i Francuske o čemu je rekao: ”Upoznao sam gomilu ljudi, vidio sam prelijepe gradove.”

 

OHR - Biti ili ne biti?!

Njemački parlamentarci diskutovali su i o zatvaranju kancelarije visokog predstavnika. Poslanik vladajuće stranke demohrišćana Klaus Peter Vilš (Willsch) je rekao: ”Plašim se da ćemo ukinuti jednu instituciju koja koliko-toliko funkcioniše bez konkretne ideje i vizije ko će i kako dalje da vodi politiku zemlje.” Njegov koalicioni partner Rajner Štiner (Rainer Stinner) iz Stranke Liberala je prokomentarisao: ”Potpuno je apsurdno da BiH vodimo kao Evropi i da eventualno odobrimo status kandidata za članstvo zemlji, koju pri tome vodi međunarodni protektor.”

 

Opozicija je poručila da je stalna debata o zatvaranju OHR-a suvišna, jer postoje kriterijumi kada OHR treba da bude zatvoren. Mariluize Bek (Marielusie Beck) iz Stranke Zelenih je poručila: ”Svi znamo da je BiH sa Dejtonom dobila ustav, koji državu čini jedva održivom. Tek kada Dejton bude prevaziđen, OHR može da bude zatvoren.”
 

Nova Vlada Njemačke ozbiljno shvata probleme BiH

Novi ministar spoljnih poslova Njemačke, Gido Vestervele (Guido Westerwelle), samo jedan mjesec nakon njegovog imenovanja na novu funkciju, u službenu posjetu je primio visokog predstavnika Valentina Incka. Visoki predstavnik je pri tom izjavio: ”Osjetio sam iskren interes, bio sam iznenađen koliko je on znao o BiH. Siguran sam da će nova Vlada biti adekvatno prisutna i zastupljena u Bosni i Hercegovini i šire u tom prostoru.”

 

Svog njemačkog kolegu posjetio je i ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, Sven Alkalaj. Glavne teme razgovora bile su butmirski pregovori o reformi ustava, članstvo u NATO-u, vizna liberalizacija, OHR i produženje mandata stranim sudijama u BiH.

 

”Njemačka politika želi dublje da uđe u situaciju na Balkanu, da se upozna što bolje sa činjenicama kako bi donijela prave mjere, povukla prave poteze i ponovo se, da kažem, aktivnije reangažovala na Balkanu.”

 

Interes za politiku na Balkanu i aktivniji angažman nove vlade uslijedili su tek nakon oštrih kritika opozicije. Jer, vladajuća koalicija u svojoj prvoj deklaraciji pred parlamentom u Berlinu buduću politiku prema zemljama Balkana nije spomenula niti jednom riječju. Poslanik Socijaldemokrata Aksel Šefer (Axel Schäfer) je tom prilikom rekao: ”Glasna ćutnja nove vlade nas novodi na zaključak da oni zapravo žele da zaustave započeti razvoj. Imamo obavezu da održimo datu riječ i da zemljama zapadnog Balkana otvorimo evropsku perspektivu.”

 

Socijaldemokrate su pokrenule u Parlamentu i zahtjev za održavanjem vanredne sjednice na kojoj bi bio donesen novi koncept evropske perspektive za zemlje Jugoistočne Evrope. Vladajuća kolacija ga je, međutim, odbila, a poslanik demohrišćana Peter Bajer (Beyer) je prokomentarisao:

 

”Objavljivanje tačnog datuma za članstvo u Uniji prije završetka pregovora je potpuno besmisleno. To odbacujemo! Jasna evropska perspektiva za zemlje jugoistočne Evrope postoji, ali čvrsto obećanje za članstvo u Uniji nećemo dati.”
 

Produžen mandat njemačkim vojnicima

 

Njemački parlament produžio je krajem godine misiju njemačkih vojnika u Bosni i Hercegovini u okviru evropske vojne misije ”Althea”. Produžetak misije podržale su sve njemačke stranke, osim opozicione Stranke Ljevice.

 

Parlamentarka Inge Heger (Höger) objašnjava: ”Misijom Altea u Bosni i Hercegovini, Evropske unija realizovala je 2004. godine svoj veliki pilot projekat za provođenje svjetske vojne politike. Zemlja je, međutim, i dalje protektorat Evropske unije, izlaza iz ćorsokaka nema, a korupcija, siromaštvo i etničke tenzije sve više rastu. Vrijeme je da Međunarodna zajednica prizna greške koje je počinila u BiH i da osmisli održiv koncept za civilni razvoj te regije.”

 


 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak