Propao pokušaj RS-a da uzme nadležnost CIK-u

Radiosarajevo.ba
Propao pokušaj RS-a da uzme nadležnost CIK-u


Ustavni sud BiH zaključio je da odredbe člana 4. (stav 1.), i člana 6. (stav 1. i 3.) Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Republike Srpske nisu u skladu s Ustavom BiH, dok su odredbe člana 3. (stavovi 2. i 4.) i člana 11. Zakona koji se odnosi na izborne jedinice, u skladu s Ustavom.

Ustavni sud donio je ovu odluku razmatrajući zahtjev predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Sulejmana Tihića, koji je danas novinarima u Sarajevu kazao da ove odredbe Izbornog zakona RS-a neće vrijediti ni u ovom izbornom ciklusu: "Apelacija je u najvećem dijelu uspjela i to je dokaz o vladavini prava u BiH, a odluke Ustavnog suda moramo poštovati koliko god nam se one sviđale ili ne."

Pojašnjavajući apelaciju podnesenu Ustavnom sudu BiH, Tihić je, objavila je Fena, kazao da su se Izbornim zakonom RS-a pokušale uzeti nadležnosti Centralne izborne komisije (CIK) BiH kada su u pitanju birački spiskovi i rad općinskih izbornih komisija.

Oba neustavna člana (4. i 6.) ticala su se nadležnosti: naime, zakon je predvidio da Republička izborna komisija (RIK) nadzire rad gradskih, odnosno općinskih izbornih komisija, i da nadgleda rad Centra za birački spisak, te da općinske izborne komisije rezultate dostavljaju RIK-u i CIK-u.

Tihić je naglasio da je ovakva odluka Ustavnog suda veoma značajna za pitanje Srebrenice, ali i za pitanje bilo kojeg drugog grada u RS-u ili Federaciji BiH, naglašavajući da su ove odredbe date u nadležnost CIK-u da bismo imali jednoobraznost postupanja kada su u pitanju ne samo birački spiskovi nego i kontrola rada biračkih odbora te općinskih izbornih komisija.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak