Pronađeno tijelo alpiniste stradalog na Kamešnici

Radiosarajevo.ba
Pronađeno tijelo alpiniste stradalog na Kamešnici

Nakon višesatnih napora gorskih spasilaca iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u 14,50 sati pronađeno je tijelo poginulog hrvatskog alpiniste, koji je jučer poslijepodne stradao u snježnoj lavini na Kamešnici, saopštila je Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS), prenosi Hina.

Pripadnici HGSS-a čekaju hoće li vlasti BiH zatražiti uviđaj stradavanja hrvatskog alpinista, koji je poginuo na dijelu planine Kamešnice koji je na području BiH. 

Nakon toga ekipa HGSS-a spustit će tijelo poginulog alpiniste, izjavio je Hini pročelnik HGSS-a  Vinko Prizmić. Ističe kako je riječ o vrlo iskusnom aplinistu i himalajcu iz Splita.
   
Smrtno stradali alpinist bio je u grupi od četiri hrvatska alpinista koje je jučer, tokom zimskog uspona na Kamešnicu zahvatila velika snježna lavina. Lavina je počela na samom grebenu Kamešnice i spustila se u dužinu od jednog kilometra i širini od oko 150 metara.
   
Od četvorice alpinista trojica su jučer popodne pronađena živa i medicinski zbrinuta, a za četvrtim čije je tijelo pronađeni danas oko 14,50 sati, bila je organizovana intenzivna potraga, u koju su, bili uključeni spasasitelji iz  Hrvatske i BiH.

U potrazi i spašavanju alpinista učestvovali su i helikopter HRZ-a, kao i potražni psi te se provodilo sondiranje lavinskim sondama, pretraživanje RECCO sustavom te prekopavanje.
   
Kamešnica je nastavak Dinarskog planinskog lanca, koja se nalazi na granici Hrvatske s BiH, u Zagori iznad Sinja. Kompletan vršni greben s najvišim vrhovima Konj, Kurljaj i Garjeta se nalazi u BiH, dok je najviši vrh s hrvatske strane Glavaš.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak