Promijenjen naziv škole u Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Promijenjen naziv škole u Srebrenici

Od prije nekoliko danaOsnovna škola „Petar Petrović Njegoš“ u Srebrenici, nosi naziv Prva osnovna škola. 
„Novi je direktor škole u Srebrenici, a njegov pomoćnik je Bošnjak. Smatramo da se sada nastava odvija na zadovoljstvo svih, a posebno nas potpisnika peticije“, kazao je Tabaković

Izmjena naziva uslijedila je nakon što je 170 roditelja bošnjačkih učenika potpisalo peticiju u kojoj je, osim izmjene naziva, traženo još nekoliko dopuna.

„Školski odbor je jednoglasno prihvatio izmjenu imena škole, a to je potvrdilo i entitetsko resorno ministarstvo. Osim toga, udovoljeno je i ostalim zahtjevima koje smo iznijeli u peticiji. Uveden je set nacionalnih predmeta i sada bošnjačka djeca rade po programu osnovnog obrazovanja Tuzlanskog kantona“ rekao je Alija Tabaković, jedan od potpisnika peticije. 

Ipak, neki u Srebrenici se protive izmjenama u osnovnom obrazovanju, tvrdeći da nije trebalo da se mijenja i naziv škole. Tabaković kaže da je raniji naziv vrijeđao Bošnjake, a novi naziv ne bi trebao nikoga da iritira. 

„Sada je u osnovnim školama i područnim odjeljenjima učenika Bošnjaka 226, a Srba 176. Svoje zahtjeve smo iznijeli, ne što smo sada većina, nego je sve bilo u okvirima zakonskih odredbi“ napominje Tabaković, javila je novinska agencija Fena

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak