Prolongirana odluka o izboru Slave Kukića

Radiosarajevo.ba
Prolongirana odluka o izboru Slave Kukića

Kolegijum Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije danas postigao konsensuz o zakazivanju sutrašnje sjednice Doma na kojoj bi se poslanici izjasnili o izboru Slave Kukića na funkciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, javljaju agencije.

Protiv zakazivanja sjednice bio je predsjedavajući Denis Bećirović koji je tražio da ona bude održana krajem mjeseca. Za održavanje sjednice su bili njegovi zamjenici Milorad Živković i Božo Ljubić.

Ljubić je izjavio novinarima nakon sjednice Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara BiH da sjednica Doma najvjerovatnije neće biti održana sutra, uz opasku da Poslovnik o radu parlamenta uopšteno ostavlja mogućnost da se poslanici direktno izjasne o svemu o čemu Kolegijum nema saglasnost, te da dolazak poslanika u tom smislu nije isključen.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li će Klub SNSD-a sutra doći na sjednicu, poslanik SNSD-a Drago Kalabić rekao je da za njega sutra ima sjednice, navodeći da je Prošireni Kolegijum Doma već ranije zakazao sjednicu Doma za sutra.

Poslanik SDA Asim Sarajlić rekao je da sjednica Doma ne može biti zakazana za sutra s obzirom na to da je donošenje mišljenja - preporuke za potvrđivanje Kukića na funkciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH prolongirano za sedam dana, te da stranke potpisnice platforme stoga sutra neće prisustvovati bilo kakvoj sjednici.

Komisija za pripremu izbora Savjeta ministara BiH odgodila je danas donošenje mišljenja - preporuke za potvrđivanje Slave Kukića na funkciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH za sedam dana, na njegov zahtjev.

Kukić je pojasnio ovaj zahtjev time da još nema parlamentarne većine kojoj bi mogao predstaviti svoj program, da je tek juče dobio službenu informaciju o izboru od Predsjedništva i da želi razgovarati sa rukovodstvima političkih partija zastupljenih u parlamentu BiH.

'Kukić nije kandidat za predsjednika mjesne zajednice'

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH Asim Sarajlić je nakon sjednice Komisije kazao novinarima da Slavo Kukić nije kandidat za predsjednika mjesne zajednice nego Vijeća ministara BiH, poslije Predsjedništva najjačeg organa u izvršnoj vlasti BiH. 

Po njegovim riječima, Slavo Kukić je danas sa jednim jedinim zahtjevom došao na Komisiju na kojoj se trebalo raspravljati i donijeti odluka da li je on podoban za tu funkciju. 

"Cijeneći sveukupnu političku situaciju u BiH, odnos snaga, neformiranje vlasti u proteklih osam mjeseci, Kukić je zamolio ovu komisiju za dodatnih sedam dana kako bi obavio potrebne konsultacije i usuglasio svoju platformu koju ima, platformu stranaka koje su ga i predložile i Predsjedništvo potvrdilo", kazao je Sarajlić. 

"Većinom glasova smo", dodao je, "podržali zaključak člana komisije Saše Magazinovića koji je predložio da damo dodatnih sedam dana Slavi Kukiću za dodatne konsultacije. Mi smo to većinom glasova danas na komisiji i usvojili".

Sarajlić ističe da odluka ove komisije nije obavezujuća za parlamentarce, ali jeste obavezna odluka ove komisije i zapravo ona je osnovni pokretač same sjednice Zastupničkog doma. 

Podsjetimo, Predsjedništvo BiH predložilo je prije dva dana Parlamentarnoj skupštini BiH Slavu Kukića za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. Kukić, koji je kandidat stranaka okupljenih oko platforme, dobio je sedam bodova, kandidat Narodne stranke "Radom za boljitak" Mladen Ivanković Lijanović šest, a kandidat dva HDZ-a Borjana Krišto pet bodova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak