Projekat "Evropa u mojoj školi" u završnoj fazi

Radiosarajevo.ba
Projekat "Evropa u mojoj školi" u završnoj fazi


Evropski pokret u BiH (EPuBiH) realizira završne aktivnosti iz projekta "Evropa u mojoj školi" koji finansira Evropska unija, javlja agencija Fena.

Tako su predstavnici Evropskog pokreta u BiH u Zenici i Busovači, u njihovim srednjim školama, Prvoj gimnaziji u Zenici i Mješovitoj srednjoj školi u Busovači, održali radionice sa učenicima pod nazivom "Evropski čas".

Radionice su obavljene kombinacijom tradicionalnih i novih modela interaktivnih metoda (uloga, debata, kritičko čitanje aktualnih vijesti o EU, zamjena uloga učenika i predavača i sl.).

Učesnicima su pruženi odgovori na pitanja: Šta je državna/međunarodna organizacija?“, „Šta je Evropska unija?", „Kada je EU nastala?“, „Kako se EU razvijala?“, „Kako EU funkcioniše?“, “Članice EU i njihove osobnosti” “Dokumenti EU”, “Proširenje EU”, „Kako će EU izgledati u budućnosti?".

Radionice su uspjele učenike uključiti u raspravu kao aktivne sudionike, a ne kao objekte poučavanja pružajući im sažet i pojednostavljen pristup tematici.

Također, na ovim radionicama sa učenicima su vršene pripreme i razgovaralo se o učešću predstavnika odabranih škola u kvizu znanja o EU i evropskim integracijama, koji će se kao završna aktivnost projekta održati u febuaru.

Na radionicama je učesnicima podijeljen informativno-edukativni materijal o EU i evropskim integracijama koji je bio izrađen od strane EPuBiH projektnim prijedlogom, ali i materijal koji su Delegacija Evropske unije u BiH i Direkcija za evropske integracije BiH dostavile EPuBiH u cilju što bolje implementacije ovih edukativnih aktivnosti.

Niz informativno-edukativnih radionica kao aktivnosti projekta sa srednjoškolcima se završava posjetama školama u Vitezu i Visokom, saopćeno je iz Evropskog pokreta u BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak