Pritvorenici u Sudu BiH prekinuli štrajk glađu

Radiosarajevo.ba
Pritvorenici u Sudu BiH prekinuli štrajk glađu

Nakon što ih je danas posjetila predsjednica Suda Bosne i Hercegovine Meddžida Kreso, pritvorenici Pritvorske jedinice Sarajevo, njih devetorica, prekinuli su popodne štrajk glađu koji su započeli u nedjelju navečer.

To je u izjavi za agenciju Anadolija (AA) potvrdila i predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso, dodajući da su joj informaciju o prekidu štrajka glađu saopćili iz Pritvorske jedinice Sarajevo.

Kreso se danas vratila sa bolovanja zbog štrajka pritvorenika i za kratko vrijeme je uspjela riješiti nastalu krizu.

Predsjednica Suda BiH je danas obavila razgovore sa devet pritvorenika. Oni su se žalili na hranu koja je, navodno, loše kvalitete, u malim je količinama i doprema se u nehigijenskim uvjetima. Također, žalili su se na doktoricu koja im pruža medicinsku njegu u pritvoru.

Na koncu, svi štrajkači su tražili kablovsku televiziju naglašavajući da ona postoji u svim pritvorskim jedinicama u BiH. Kreso je pritvorenicima obećala da će o zahtjevima obavijestiti Ministarstvo pravde BiH.

Svoje nezadovoljstvo prilikama u Pritvorskoj jedinici izražavali su optuženi za teroristički napad na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu Mevlid Jašarević, koji je prvi započeo štrajk, zatim optuženi za ratne zločine nad Srbima u Sijekovcu Zemir Kovačević, Zijad Turković i Bojan Ćalasan, koji se terete za organizirani kriminal, potom optuženi za ratne zločine u Prozoru Željko Jukić, Satko Kekić, optužen za šverc droge, te Ernes Hujić, Ivan Stanić, Tomislav Petrović...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak