Pripreme za popis bit će završene na vrijeme

Radiosarajevo.ba
Pripreme za popis bit će završene na vrijeme

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine trenutno analizira bazu podataka koji su dobijeni probnim popisom stanovništva radi određenih popravki u metodološlom smislu - izjavio je direktor te institucije Zdenko Milinović na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu.
Troškovi predstojećeg popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini procijenjeni su na 42 miliona KM.

Podsjetio  je da je popis stanovništva, koji je bio planiran za april, prolongiran za šest mjeseci, za oktobar, jer je posmatračka misija EUROSTAT-a tokom probnog popisa uočila nedostatke koji moraju biti usklađeni s evropskim standardima.

„Posmatrači su preporučili da pitanja o naciji, vjeri i jeziku budu otvorena za izjašnjavanje, bez ponuđenih opcija“, istakao je Milinović.

Kazao je da za tačno razgraničenje po entitetskoj granici Agencija od geodetskih uprava očekuje adekvatne karte, jer se na crti koja je usaglašena u Daytonu nalaze i neki stambeni objekti. Milinović vjeruje da bi pripreme za popis trebale biti okončane na vrijeme te da neće biti potrebe za novim odgodama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak