Priključite se Našoj stranci za učešće na izborima

Radiosarajevo.ba
Priključite se Našoj stranci za učešće na izborima

Naša stranka danas, 15. februara, na pres-konferenciji u Sarajevu, zvanično je objavila poziv svim zainteresiranim kandidatima da se svojom prijavom pridruže za učešće na lokalnim izborima u oktobru 2012, a radi se o potpuno novoj političkoj praksi.

Kako su danas istaknuli predsjednik Izbornog štaba stranke Dino Mustafić i predsjednica Kadrovske komisije Lejla Somun - Krupalija, Naša stranka je prva stranka u BiH koja poziv za učešće otvara za sve kandidate i najavljuje transparentan proces odabira kandidata za liste, javila je novinska agencija Fena.


Jačanje demokratičnosti


Mustafić naglašava da će se ovakvim pristupom omogućiti ravnopravan odnos svih organa u stranci, a na takvom principu Naša stranka jačat će svoju unutarnju demokratičnost, dok će se stvoriti i otvorena relacija između građana i politike.

Na konferenciji je naglašeno da će prilikom formiranja listi voditi računa da prvih 15 kandidata odgovaraju evropskim standardima, što to znači da će ih činiti 50 posto žena, najmanje jedna trećina mladih, a nacionalna zastupljenost bit će prema popisu iz 1991, te će pet posto lista činiti nacionalne manjine.

Kvalitet prijavljenih kandidata provjeravat će Kadrovska komisija Naše stranke, ali ključnu riječ u definiranju finalnih kandidatskih lista za izbore imat će lokalni općinski odbori kojima je ovim načinom data samostalnost.

Somun-Krupalija ističe da nisu samo važne kvalifikacije kandidata nego je važno i da kandidati imaju odnos prema politici koji Naša stranka već tri godine pokušava promovirati, a radi se o veoma demokratičnom procesu.

Kandidati koji budu zainteresirani za učešće na listama morat će prije svega popuniti upitnik te osigurati potpise podrške građana iz matične općine. U općinama koje imaju više od 10.000 stanovnika potrebno je za načelnika prikupiti minimalno 50, za nosioce liste i vijećnike minimalno 30 potpisa.

Rokovi do marta i aprila


U općinama koje imaju manje od 10.000 stanovnika potrebno je za načelnika prikupiti minimalno 30, a za nosioce liste 20 te za vijećnike minimalno 30 potpisa, a za listu nacionalnih manjina  minimalno deset potpisa. Nakon dostave prijave Kadrovska komisija provjerit će podatke, a potom ih i ocjenjivati. Ako ocjena bude pozitivna kandidat će proći  intervju i biti pozvan da prisustvuje i izloži svoju kandidaturu lokalnom zboru članova.

Prema proceduri, liste Naše stranke za lokalne izbore se predaju Centralnoj izbornoj komisiji BiH, a rok za prijavu je 15. mart za Kanton Sarajevo i 15. april za ostale općine u BiH, podsjećaju iz novinske agencije Fena. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak