Prijeti se mašinovođama koji su prekinuli štrajk

Radiosarajevo.ba
Prijeti se mašinovođama koji su prekinuli štrajk

Do najavljene normalizacije teretnog saobraćaja u Republici Srpskoj nije došlo, potvrdila je uprava Željeznica RS-a, koja tvrdi da se prijeti mašinovođama koje prihvataju povratak na posao. 

"Kompletan posao i dalje se izvodi s 30 mašinovođa i njihovih pomoćnika. Dvojica mašinođa koji su se tokom jučerašnjeg dana javili na posao, na poziv uprave ŽRS-a i predsjednika RS-a, trpe konstantne prijetnje od pojedinih mašinovođa koji i dalje ne rade, o čemu je obaviještena i policija", tvrdi se u saopćenju. 

Uprava navodi i da se "stalnim upućivanjem prijetnji mašinovođama koji su prihvatili izvršenje posla ugrožava njihova sigurnost". 

Takvim postupcima, ističe uprava, dovodi se u pitanje izvršenje prijevoza, a istovremeno se "pokazuje neiskrenost onih koji odbijaju da se vrate na posao iako svakodnevno obmanjuju javnost da su spremni da se prihvate posla".

Do najavljene normalizacije teretnog saobraćaja nije došlo uprkos pozivu predsjednika RS-a i odluci o prestanku važenja rješenja o suspenzijama koju je donijela Uprava ŽRS-a.

Međutim, mašinovođe koje su još 10.oktobra obustavile rad potvrdile su spremnost da prekinu štrajk, ukoliko uprava Željeznica RS-a, pored suspenzija, povuče i sve disciplinske mjere protiv štrajkača, ukine sve otkaze i odgovornost protiv mašinovođa i spriječi svaki vid odmazde. 

Uvjet za povratak na posao je povlačenje rješenja o otkazu mašinovođi iz Banje Luke. 

Ne protive se, kaže, utvrđivanju odgovornosti za nastalu štetu, ali smatraju da se kroz vođenje disciplinskog postupka ne može utvrditi eventualna odgovornost samo jedne strane, a druga bi bila amnestirana iako i njihova odgovornost postoji. 

S druge strane, uprava ovog preduzeća tvrdi da, posmatrano kroz količinu prevezene robe u tonama, u odnosu na plan prijevoza na godišnjem nivou Željeznice Republike Srpske su do danas obavile prijevoz u teretnom saobraćaju u obimu od 89 posto. 

Putnički saobraćaj, međuentitetski i lokalni, koji je potpuno obustavljen, niko ni ne spominje. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak