Prijedor: Protestna šetnja uprkos zabrani

Radiosarajevo.ba

Foto: Udruženje građana Optimisti, Facebook

Iako je lokalna policija zabranila mirnu šetnju u znak sjećanja na20. godišnjicu stradanja Prijedorčana i Prijedorčanki, grupa mladića i djevojaka danas je izašla na ulice Prijedora, gdje su nosili transparent: „Gdje se krše građanska prava, građanska neposlušnost postaje dužnost“.

Građani smatraju da je ovo još jedan pokazatelj odnosa lokalne policije i lokalnih vlasti prema građanskim inicijativama u Prijedoru, te pozivaju građane širom Bosne i Hercegovine da iskažu solidarnost i rašire poruku o institucionalnoj diskriminaciji i ugrožavanju osnovnih građanskih i političkih prava u ovom gradu

Ovaj protest, koji je počeo danas u pet do 12, bio je direktni odgovor policiji na zabranu skupa, koji je bio uredno najavljen za 10. decembar.

Ključna poruka ove neformalne skupine, koja se okupila danas na Međunarodni dan ljudskih prava, jeste borba za slobodu udruživanja, te pravo na slobodu okupljanja, koja je garantirana Ustavom Bosne i Hercegovine, te se u njemu navode kao fundamentalna ljudska prava.

Učesnici spontane akcije su zabrinuti građani i nisu povezani sa drugim prijedorskim udruženjima. Na kraju protesta učesnici su, zajedno u glas, poslali poruku: Gdje se krše ljudska prava, građanska neposlušnost postaje dužnost!

Inače, iz Odbora za obilježavanje 20. godišnjice stradanja Prijedorčana, koji predstavlja osam prijedorskih udruženja, navedeno je kako im je MUP poručio da se sada mogu okupiti samo na glavnom trgu u gradu; u maju je okupljanje zabranjeno na glavnom trgu uz obrazloženje da „nije pogodan za pružanje sigurnosti.“

„To je doslovno poigravanje s nama“, ističu u Odboru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak