Prijedor: Prevarom do kredita od 400.000 KM

Radiosarajevo.ba
Prijedor: Prevarom do kredita od 400.000 KM


Policija u Prijedoru podnijela je izvještaj Okružnom tužilaštvu Banja Luka protiv tri osobe osumnjičene zbog sklapanja nezakonitog ugovora o dugoročnom kreditu od čak 400.000 KM s jednom bankom.

Kako se saznaje, osumnjičen je Rajko Stupar (1954.), Marko Golubović (1950.), te Janko Stijepić (1956.) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela iz oblasti privrednog kriminaliteta

Naime, Rajko Stupar se sumnjiči da je izvršilo krivično djelo prevara, obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti i falsifikovanje isprave.

On je 12. septembra 2008. godine, kao korisnik kredita zaključio ugovor o dugoročnom kreditu s NLB Razvojnom bankom AD Banja Luka, Poslovna jednica Prijedor, kao davaocem kredita u iznosu od 400.000 KM, a u svrhu dobijanja kredita je dao neistinite podatke o svom imovnom stanju i nekretninama koje je stavio pod hipoteku.

Janko Stijepić se sumnjiči da je izvršilo krivično djelo nesavjestan rad u službi, jer kao kreditni službenik, koji je ostvarivao uvid u dokumentaciju potrebnu za odobravanje kredita, nije provjerio vjerodostojnost priložene dokumentacije, niti ju je kompletirao u skladu s propisanim upustvom za odobravanje kredita fizičkoj osobi.

Marko Golubović se sumnjiči da je izvršilo krivično djelo prevara u službi, jer je kao direktor filijale NLB banke u Prijedoru propustio dužnost nadzora u smislu provjere datih podataka i komletiranja dokumentacije, na šta je po zakonu bio obavezan, i potpisao je pozitivan kreditni prijedlog na osnovu kojeg je banka odobrila kredit u iznosu od 400.000 KM iako Stupar nije imao objektivna sredstva za otplatu kredita, javila je Fena.

Shodno navedom dovedeni su u zabludu jemci na koje je pao teret otplate kredita i čime im je pričinjena materijalna šteta u iznosu od 246.038, 99 KM do dana 31. decembra 2012. godine, koja i dalje raste jer kredit nije još otplaćen, potvrdili su u banjalučkoj policiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak