Prijedlozi šefice Ureda Vijeća Evrope u BiH

Radiosarajevo.ba
Prijedlozi šefice Ureda Vijeća Evrope u BiH


Pravi problem oko presude Sejdić-Finci je što se ne traži samo uklanjanje nekoliko riječi "Srbi, Hrvati, Bošnjaci", već i promjena shvatanja cijelog bh. društva da moć države ne može biti podijeljena samo između tri konstitutivna naroda, već da pripada svim ljudima u BiH.

Smatra ovo šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey koja je u izjavi za Oslobođenje ocijenila kako će u našoj zemlji morati doći do političkog kompromisa, kako bi se prihvatilo da u budućnosti Predsjedništvo BiH nema etnički predodređene članove.

“Sada bi moglo biti pravo vrijeme da se zatraži mišljenje Venecijanske komisije za nekoliko realističnih opcija koje bi mogle biti osnova za kompromis", poručila je šefica Ureda Vijeća Evrope.

Ukoliko bi Hennessey davala prijedlog, dodala je ona, bilo bi to da se razmotri mogućnost faznog pristupa, usvajajući sada rješenja koja bi implementirala presudu.

Na ovaj način, istakla je Hennessey, uspostavio bi se vremenski raspored i institucionalni proces za sljedeću fazu ustavnih reformi umjesto što se čeka na nove rokove koje će nametnuti proces evropskih integracija ili međunarodna zajednica, objavila je novinska agencija Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak