'Prijava protiv više osoba za terorizam i napad na ustavni poredak zbog paljenja Predsjedništva BiH'

Radiosarajevo.ba
'Prijava protiv više osoba za terorizam i napad na ustavni poredak zbog paljenja Predsjedništva BiH'

Službenici Federalne uprave policije (FUP) podnijeli su danas Tužilaštvu Bosne i Hercegovine izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv NN osobe, ili više njih, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo terorizam, u vezi sa krivičnim djelom napad na ustavni poredak, a u vezi sa napadom na zgradu Predsjedništva BiH i druge institucije u Sarajevu tokom nasilnih protesta 7. februara ove godine, javlja Anadolija.

Naime, kako je saopćeno iz FUP-a, tokom nenajavljenih protesta dana 7. februara ove godine, veći broj osoba je nasilno i organizirano izvršio upad u zgradu Predsjedništva BiH i drugih institucija BiH u Sarajevu gdje su, primijenom podesnih sredstava i zapaljivih materija, izazvali oštećenja i požar na navedenom objektu i iznijeli i zapalili državnu zastavu kao simbol države BiH.

''Tokom požara su spriječili vatrogasna vozila da pristupe gašenju požara, a teže i lakše povrijedili više policijskih službenika MUP-a Kantona Sarajevo, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Federalne uprave policije, pri vršenju njihovih dužnosti"; saopćeno je iz FUP-a.
U FUP-u tvrde da je u objektu Predsjedništva BiH pričinjena veća materijalna šteta, čime se dovelo u pitanje funkcioniranje državnih organa vlasti u vršenju ustavom određenih nadležnosti.

Intervencijom Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije objekat Predsjedništva BiH je deblokiran, protupožarno saniran i stavljen pod kontrolu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak