Prihvatljiv bošnjački zahtjev o praznicima

Radiosarajevo.ba
Prihvatljiv bošnjački zahtjev o praznicima

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske (RS) odlučilo je danas da je prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a u odnosu na Zakon o dopunama Zakona o praznicima RS-a, koji je Narodna skupština izglasala na sjednici  2. juna. 

Predmet odlučivanja Vijeća bilo je pitanje prihvatljivosti navedenog zahtjeva, odnosno postojanje uvjeta za meritorno raspravljanje i odlučivanje o pitanju da li je osporenim Zakonom povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda. 

Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske smatra da je vitalni interes tog naroda povrijeđen time što se osporenim zakonom uvodi vjerski praznik Pravoslavna nova godina i da je radi poštovanja ustavnog načela ravnopravnosti konstitutivnih naroda i građana i isključenja diskriminacije potrebno propisati da je praznik i Muslimanska (Hidžretska) nova godina, koja se obilježava prema muslimanskom kalendaru. 

Bošnjački klub ističe da je na ovaj način onemogućeno da građani bošnjačke nacionalnosti praznuju Muslimansku (Hidžretsku) novu godinu po islamskom kalendaru, kako je to sadržano u podnesenim amandmanima na ovaj zakon. 

Odlučujući o prihvatljivosti zahtjeva u odnosu na osporeni zakon, Vijeće Ustavnog suda je utvrdilo da se pitanja navedena u spomenutom zahtjevu Kluba delegata bošnjačkog naroda, u pogledu osporenog zakona, odnose na mogući vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, te da je u konkretnom slučaju provedena procedura saglasno Amandmanu LXXXII na Ustav RS, kojim je dopunjen član 70. Ustava, kao i da su ispunjene ostale procesne pretpostavke za prihvatljivost zahtjeva. 

Predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske zakazao je za 20. septembar sjednicu Vijeća na kojoj će se donijeti meritorna odluka o ovome zahtjevu. 

Podsjećanja radi, dopune Zakona o praznicima RS-a predložio je parlamentu na usvajanje poslanik SDS-a Nenad Stevandić.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak