Prihvaćen nacrt zakona o plaćama u organima FBiH

Radiosarajevo.ba
Prihvaćen nacrt zakona o plaćama u organima FBiH

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH prihvaćen je na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH uz zaključak da on bude upućen u šezdesetodnevnu javnu raspravu.

Vlada Federacije BiH ovim izmjenama želi omogućiti kantonalnim vladama, odnosno općinskim načelnicima i gradonačelnicima, da utvrđuju osnovice za obračun plaća državnih službenika u dogovoru sa sindikatom, a u skladu sa svojim financijskim mogućnostima.

Predloženim izmjenama naloženo je da osnovica u kantonima može biti niža do deset posto u odnosu na onu koja je utvrđena na nivou Federacije BiH, a u gradovima i općinama do 20 posto, dok ne može biti veća od one na federalnom nivou.

Također, Dom naroda prihvatio je i Nacrt zakona o koncesijama koji je upućen u javnu raspravu te Nacrt zakona o matičnim knjigama kojim bi trebalo biti regulirano da izvodi iz matičnih knjiga imaju neograničen rok trajanja. Do sada su ti dokumenti važili šest mjeseci.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Nacrt zakona o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, kojeg je utvrdila Federalna vlada, a kojim se predviđa, između ostaloga, osnivanje odjeljenja za maloljetnike u prvostepenim sudovima, koje bi kadrovski činili jedan sudija ili više njih, te vijeća za maloljetnike, dok se u drugostepenim i trećestepenim sudovima predviđa angažiranje sudija koje su osposobljene za rad s maloljetnicima.

Predviđa se i da sudije, tužitelji, advokati i drugi subjekti koji učestvuju u postupuku prema maloljetnom počiniocu krivičnog djela moraju imati posebna znanja o pravima djeteta i maloljetničkom prijestupništvu, pa je predviđena posebna edukacija svih koji rade u krivičnim predmetima ove vrste.

Dom naroda prihvatio je danas i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o prikupljanju, proizvodnji i prometu sekundarnih sirovina i otpadnih materijala, kao i Izvještaj o radu Regulatorne komisije za električnu energiju u FBiH (FERK) te Izvješaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.
Sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta je završena, a sve tačke dnevnog reda današnje sjednice, njih 23, usvojene su.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak