'Pri kraju istraga o švercu oružja u OSBiH'

Radiosarajevo.ba
'Pri kraju istraga o švercu oružja u OSBiH'


Sjedinjenje Američke Države i Pentagon snažno podržavaju ulazak BiH u evroatlantske integracije i priključenje NATO savezu, poručio je u intervju za "Dnevni avaz" Zekerijah Osmić, ministar odbrane BiH.

Osmić se protekle sedmice u Pentagonu sastao sa sekretarom za odbranu SAD-a Chuckom Hagelom, te generalom Frankom Grassom, načelnikom Biroa nacionalne garde SAD-a.

"Sekretar za odbranu SAD-a Hagel je bio krajnje jasan i precizan. SAD i Pentagon u potpunosti prate sve naše aktivnosti kada su u pitanju napori u vezi s priključenjem NATO savezu. Posebno ono najvažnije, a to je da moramo uknjižiti 63 lokacije na državnu imovinu, što je uvjet da pristupimo MAP-u", kaže Osmić.

Odgovarajući na pitanje dokle se došlo s istragama kada su u pitanju ugovori o prodaji viška oružja, koje su potpisivale entitetska ministarstva, ministar Osmić je odgovorio da su svi ugovori na reviziji, te da su u istragu uključene SIPA i OSA.

"Uočene su brojne nepravilnosti u koje su upletene mnoge osobe iz Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, ali i mnogi drugi. Riječ je o ugovorima koji su omogućavali da se oružje prodaje ne po osnovnom ugovoru, nego po raznim zamjenama. Novac je trebao biti uplaćivan u trezor BiH, a on je išao entitetima. U pitanju su milionski iznosi. Istrage su pri kraju",  kazao je ministar Osmić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak