Pretpopisni spot: Bošnjaci, islam, bosanski jezik

Radiosarajevo.ba
Pretpopisni spot: Bošnjaci, islam, bosanski jezik


Popis
stanovništva je u Bosni i Hercegovini istovjetan izborima – često ćemo to čuti od analitičara i političara. Svjedoče o tome svakako i već zahuktale pretpopisne kampanje, naročito ona koju sprovodi koalicija nevladinih organizacija Bitno je biti Bošnjak.

Glavne su poruke ove kampanje da se pripadnici bošnjačkog naroda, odnosno građani bošnjačkog porijekla trebaju izjasniti kao Bošnjaci, koji govore jezik bosanski, te da je njihova vjeroispovijest islam. Sve druge odrednice (Bosanac, Hercegovac, Musliman, musliman...) vode umanjivanju bošnjačkog političkog subjektiviteta u ustavnom ustrojstvu koje se temelji na konstitutivnim narodima.

U jeku kampanje na Youtube je objavljen spot Bitno je biti Bošnjak, koji potpisuje Omladinski kulturni centar Atisiz Sanskog Mosta. Na spotu četiri muškarca poručuju da su Bošnjaci, da im je jezik bosanskia vjeroispovijest islam. Žute trake preko usta na početku spota sugeriraju činjenicu da je Bošnjacima nacionalno izjašnjavanje nekoliko puta u povijesti bilo uskraćeno.

Jedan od glavnih lidera kampanje Bitno je biti Bošnjak, bivši socijaldemokrata Sejfudin Tokić, u izjavi za portal Radiosarajevo.ba kaže da nije upoznat sa spotom, te da ga je vjerovatno uradila jedna od organizacija-članica koalicije. Ističe da je koalicija liberalna po pitanju samostalnih istupa članica.

Tokić dodaje, pak, da su stavovi koalicije suglasni sa porukama promotivnog spota. Upitan da li to onda znači da je svaki Bošnjak istovremeno i musliman po vjeroispovijesti, Tokić kaže da koalicija ostavlja mogućnost da ateisti budu pripadnici bošnjačkog naroda.

Ateisti mogu biti, i jesu pripadnici bošnjačkog naroda. To je njihov odnos sa Allahom, to govorim čisto kao vjernik. Inače, vjerska pripadnost nije najznačajnija na ovom popisu, i za Islamsku zajednicu i za sve druge, ali da je vjera jedan od segmenata bošnjačkog identiteta, to niko ne može sporiti“, kaže Tokić.


Pitanje vjerske pripadnosti jedno je od spornih unutarbošnjačkih pitanja u kontekstu Popisa i izjašnjavanje. Poruke Islamske zajednice su jasne: Bošnjaci, islam, bosanski jezik, no od vjerske zajednice ne treba ni očekivati da spominje mogućnost izjašnjavanja kaoateist.

U tom je kontekstu zanimljiv stav profesora Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, dr. Senadina Lavića, koji je također uključen u kampanju Bitno je biti Bošnjak. Lavić ističe da je „bošnjačka kultura važnija od islama“, zbog čega je bio meta oštrih napada Bošnjačke kulturne zajednice Novog Pazara.

Moje bošnjaštvo je starije od [bivšeg reisa] Cerića, Preporoda, Islamske zajednice i [muftije sandžačkog] Zukorlića“, kazao je Lavić na okruglom stolu o Popisu koji je organizirala agencija Fena 22. 11. u Sarajevu.


VEZANI TEKSTOVI

Faris Čengić: Šta će promijeniti Bosanci i Bošnjaci
Rijad Ganibegović: Bošnjak ili Bosanac, pitanje je sad?
Ko su Bosanci, a ko Bošnjaci i šta Popis donosi?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak