Presuda za genocid u Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Presuda za genocid u Srebrenici

Sud BiH će 20. oktobra izreći prvostepenu presudu Momiru Pelemišu i Slavku Periću, optuženima za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine, prenosi Fena.

Državno tužilaštvo tereti Momira Pelemiša, bivšeg zamjenika komandanta Prvog bataljona Zvorničke brigade, i Slavka Perića, nekadašnjeg pomoćnika komandanta za bezbjednost u istoj brigadi, da su 15. i 16. jula 1995. godine učestvovali u ubistvima oko 1.200 Srebreničana na Vojnoj ekonomiji Branjevo, te za ubistva oko 600 muškaraca u Domu kulture u Pilici.

Iznoseći završnu riječ, Tužilaštvo BiH je zatražilo da Pelemiš bude osuđen na najmanje 30, a Perić na 45 godina zatvora, dok Odbrane smatraju da trebaju biti oslobođeni i da Tužilaštvo nije dokazalo optužbe. Suđenje Pelemišu i Periću počelo je u martu 2009. godine, najavio je BIRN.

Pred Vijećem Suda BiH u srijedu, 19. oktobra, počet će suđenje Miralemu Maciću, koji je optužen za zločine nad civilima srpske nacionalnosti počinjene na području općine Konjic 1992. godine, kao i Zoranu Marjanoviću, bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS) optuženom za zločine na području općine Rogatica.

Istog dana, pred Sudom BiH će se o krivici izjasniti Veselko Raguž, nekadašnji zapovjednik Četvrte bojne Knez Domagoj Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji je optužen za zločin počinjen u Stocu i Čapljini 1993. godine.

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH u četvrtak će biti iznesene žalbe na prvostepenu presudu Aliji Osmiću, bivšem pripadniku Vojne policije 307. motorizovane brigade Armije BiH (ABiH), koji je u martu ove godine osuđen na 11 godina zatvora za zločine u Bugojnu.

Prvi svjedoci Tužilaštva BiH na suđenju Albini Terzić, optuženoj za zločine u Odžaku, bit će saslušani u utorak, 18. oktobra, kada će i Odbrane Ljubiše Vranješa i Mladena Milića, optuženih za zločin u Kotor-Varoši, iznijeti završne riječi.

U ponedjeljak, 17. oktobra, u sudnici bi se trebao pojaviti i Jasko Gazdić, nekadašnji pripadnik VRS-a koji se tereti za zločin počinjen u Foči.

Suđenje Dušku Jeviću, Mendeljevu Đuriću, Goranu Markoviću i Neđi Ikoniću, optuženima za genocid u Srebrenici, zakazano je za ponedjeljak, dok će se dan kasnije pred sudijama pojaviti Franc Kos, Stanko Kojić, Vlastimir Golijan i Zoran Goronja, koji su također optuženi za genocid.

U četvrtak će se nastaviti još jedno suđenje za genocid u Srebrenici, za koji je optužen Željko Ivanović, bivši pripadnik Trećeg voda Skelani pri Drugom odredu Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS).

Nastavak suđenja Draganu Neškoviću i Zoranu Iliću, koji su optuženi za zločine počinjene u Srebrenici 1995. godine, zakazan je za ponedjeljak.

U ponedjeljak i petak, 17. i 21. oktobra, nastavljaju se suđenja Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću, Senadu Hakaloviću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, optuženima za ubistva u selu Trusina, a u četvrtak Esi Maciću, koji se tereti za zločine u Konjicu, i Ratku Dronjku, optuženom za zločine u Drvaru.

Veselinu Vlahoviću, koji se tereti za zločine počinjene u Sarajevu, sudit će se u ponedjeljak i četvrtak, dok je nastavak suđenja Saši Baričaninu, također optuženom za zločine u Sarajevu, planiran za petak.

U utorak će Tužilaštvo BiH unakrsno ispitati Srpka Pustivuka, optuženog za zločine počinjene na području Ilijaša, dok je za naredni dan planiran nastavak suđenja Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću, optuženima za zločine u Bosanskoj krajini.

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH u ponedjeljak će biti nastavljeno suđenje Đorđislavu Aškrabi za zločine u Kalinoviku, te u utorak Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću, optuženima za genocid u Srebrenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak