Preminuo Irfan Ajanović: Jedan od osnivača SDA i nekadašnji potpredsjednik Skupštine SFRJ

Radiosarajevo.ba
Preminuo Irfan Ajanović: Jedan od osnivača SDA i nekadašnji potpredsjednik Skupštine SFRJ

U Sarajevu je u 82. godini preminuo Irfan Ajanović, nekadašnji potpredsjednik Savezne Skupštine SFRJ, dugogodišnji parlamentarac i jedan od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA).

Irfan Ajanović rođen je 1942. godine u Žepču. Nakon završene gimnazije u Zavidovićima, upisao je Pravni fakultet u Sarajevu, gdje je stekao akademsko obrazovanje koje je kasnije primijenio u svojoj političkoj karijeri.

Prije početka agresije na Bosnu i Hercegovinu, Ajanović se bavio pjesništvom i muzikom. Njegove pjesme su bile objavljivane u različitim časopisima, a interpretirali su ih poznati izvođači narodne muzike.

SAD ulaže 500.000 dolara za nove izborne tehnologije u BiH

Početkom devedesetih godina, Ajanović se pridružio SDA i učestvovao u Osnivačkoj skupštini ove stranke. U februaru 1991. godine izabran je za potpredsjednika Saveznog parlamenta Skupštine SFRJ. Tokom ratnih godina, bio je član Republičke skupštine Bosne i Hercegovine.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, Ajanović je bio zarobljen 30. juna 1993. godine zajedno s pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine u Žepču. Kasnije je prebačen u logore u Tesliću, Banjoj Luci, Bosanskom Novom i Doboju, gdje je proveo ukupno 907 dana.

Nakon rata, Irfan Ajanović se ponovo posvetio politici i aktivno je radio u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine do 2014. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak