Preminuo Ante Marković

Radiosarajevo.ba
Preminuo Ante Marković

U 87 godini preminuo je Ante Marković, posljednji predsjednik Saveznog izvršnog vijeća SFRJ, saznaje Dnevni avaz iz krugova bliskih porodici.

Ante Marković je rođen u Konjicu 25. novembra 1924.godine. Diplomirao je elektrotehniku na Tehničkom fakultetu Univerziteta u Zagrebu 1954. godine. Zaposlio se u poduzeću 'Rade Končar', gdje je 1961. postao generalni direktor. Ovu funkciju obnašao je pune 23 godine.

U političke vode ušao je dvije godine ranije, 1982., na položaj predsjednika Izvršnog vijeća Sabora (tj. vlade) Socijalističke Republike Hrvatske (SRH). Po okončanju četverogodišnjeg mandata, izabran je 1986. na funkciju predsjednika Predsjedništva SRH, umjesto Eme Derosi-Bjelajac, a za predsjednika savezne vlade izabran je 16. marta 1989., umjesto Branka Mikulića iz BiH, koji je podnio ostavku.

Raif Dizdarević: Protiv Markovića su bili i Tuđman i Milošević

Kada se SKJ raspao januara 1990. godine, Marković se mogao osloniti samo na vlastitu popularnost i uspjeh svojih ekonomskih reformi. Jula 1990. godine osnovao je Savez reformskih snaga Jugoslavije, političku partiju koja ja podržavala njegove ekonomske reforme i zalagala se za evolutivnu reformu cjelokupnog društvenog i državnog uređenja SFRJ.

Ljubinka Trgovčević: Marković je došao prekasno

Dana 19. decembra 1991. na konferenciji za štampu Ante Marković je "vratio mandat" građanima Jugoslavije, rekavši da ne postoji više nijedan državni organ u Jugoslaviji kome bi se mogla podnijeti ostavka.

Od tada je uglavnom živio u Austriji i bavio se konsultantskim poslovima za velike kompanije i vlade, između ostaloga i za Vladu Republike Makedonije.

Godine 2003. nastupio je kao svjedok optužbe na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom, nakon čega je dao intervju zagrebačkom nedeljniku Globus, gdje je izjavio kako su mu i Franjo Tuđman i Milošević potvrdili da su se marta 1991. godine u Karađorđevu dogovorili o podjeli Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak