Preminuo 22-godišnji Mostarac Adnan Šemić zbog kojega je promijenjen zakon u BiH

6
Radiosarajevo.ba

Preminuo je 22-godišnji mladić Adnan Šemić iz Mostara, zbog kojeg je promijenjen Zakon o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja Federacije BiH.

Podsjetimo, prije nekoliko dana, u najtežim trenucima života, rađale su se priče koje osvajaju srca i vraćaju vjeru u bolje sutra. Jedna takva priča, gdje su se životi dvojice ljudi, Adnana Šemića iz Mostara i Željka Mijailovića iz Loznice, spojili u borbi za život.

Adnan Šemić, mladić iz Mostara, suočio se s rijetkom bolešću jetre poznatom kao Vilsonova bolest. Njegova borba za život zahtijevala je hitnu transplantaciju jetre.

Savez kolumnista | Dizdarević: Atentat na Trumpa - tragedija i farsa Amerike i svijeta

Kako njegova porodica nije mogla biti kompatibilan donor, nada se pojavila u obliku Željka Mijailovića, koji je odgovorio na apel na društvenim mrežama.

Željko Mijailović, građanin Loznice, bio je jedini kompatibilan donor za Adnana. Bez oklijevanja, Željko je putovao u Mostar gdje su potvrđeni njegovi medicinski testovi kao kompatibilnost za doniranje jetre. Zajedno su otputovali u Istanbul, gdje su se suočili s administrativnim preprekama etičke komisije, koja je odbila prvu zahtjev za transplantaciju.

Nakon žalbe i dugih dana čekanja, drugi pokušaj je konačno bio uspješan. Transplantacija je planirana i provedena u Istanbulu, gdje su obojica prošli kroz težak fizički i emocionalni proces oporavka.

Ovo je Željko iz Loznice koji donira dio jetre Adnanu Šemiću iz Mostara

Međutim, nakon povratka u Bosnu i Hercegovinu, Adnanovo zdravstveno stanje se naglo pogoršalo, zahtijevajući hitne korake kako bi se spasio njegov život. Ova priča je privukla pažnju javnosti i političara, rezultirajući hitnim izmjenama zakona o transplantaciji organa u Federaciji Bosne i Hercegovine. Sada zakon omogućava transplantaciju organa od donora koji nisu u krvnom srodstvu s pacijentom, što je bila ključna prepreka u slučaju Adnana i Željka.

Glasanje u Parlamentu Federacije BiH je bilo jednoglasno i brzo, pokazujući da se humanost i zajedništvo mogu prepoznati iznad političkih podjela. Ova priča ne samo da govori o hrabrosti i požrtvovanju pojedinaca poput Željka Mijailovića, već i o važnosti brze reakcije zakonodavnih tijela kako bi se spasili životi mnogih drugih pacijenata.

No, Adnan nije dočekao transplantaciju jetre. Bolest je bila brža... I ovoga puta... 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak