Preminule u Mostaru nema ko proglasiti mrtvim

Radiosarajevo.ba
Preminule u Mostaru nema ko proglasiti mrtvim

Liječnici Hitne službe u Mostaru već nekoliko dana ne žele obavljati dužnost mrtvozornika. Kako su rekli, odobrenje za ovaj posao im je trebao dati mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, ali tog odobrenja nema već godinama.

"U Zakonu o zdravstvenoj zaštiti precizno je pojašnjenja procedura o tome kako se određuju mrtvozornici. Više ne želimo obavljati ovaj posao na temelju usmenih naredbi. Ako se slučajno nešto desi, nama usmene naredbe ne važe na sudu", navode liječnici.

Da situacija bude apsurdnija, ako je to ikako moguće, mostarski Dom zdravlja je od Gradske uprave redovno dobivao novac za ovaj posao, ali liječnici nisu dobivali naknade, objavio je Večernji list.

Prema dostupnim informacijama, Domu zdravlja je 2010. za mrtvozornike uplaćeno 20.000 maraka, a prošle godine 10.000.

Kada će se ovo pitanje riješiti još uvijek nije poznato. Prema zakonu, liječnici Hitne pomoći moraju u slučaju npr. prometne nesreće s kobnim ishodom proglasiti nekoga mrtvim, ali, u slučaju da netko premine kod kuće prirodnom smrću, Mostar trenutačno nema osobu, liječnika koji će preminulog proglasiti mrtvim.

A bez mrtvozornika se pokop ne može obaviti.

Tako se došlo u situaciju da u gradu na Neretvi ni mrtvaci više nisu spokojni.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak