Premijerka RS pomaže djeci iz Vrbanjaca i Konjević-Polja

Radiosarajevo.ba
Premijerka RS pomaže djeci iz Vrbanjaca i Konjević-Polja

Predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović izjavila je danas da se mora naći rješenje kako bi djeca bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši i Konjević-Polja kod Bratunca sutra, kada počinje drugo polugodište u RS, krenula u školu.

Cvijanović je potvrdila da je dobila pismo roditelja djece iz Vrbanjaca i obećala da će narednih dana vidjeti na koji način se može uključiti u rješavanje ovog pitanja, kako ti učenici ne bi izgubili godinu, javlja Fena.

"Žao mi je što su djeca izvan školskih klupa. Posebno mi je žao ako se zaštita traži ispred OHR-a, umjesto na domaćem terenu", izjavila je Cvijanović novinarima ističući da se prvenstevno moraju zaštiti djeca, kako ne bi bila oštećena.

Navela je da će se „zajedno rješavati“ to pitanje, jer „djeca moraju da budu u školi, gdje im je i mjesto, a roditelji i oni koji imaju zamjerke s predstavnicima RS-a paralelno treba da rade na rješavanju problema“.

Možda, kaže, dosad ni komunikacija nije bila uspostavljena na „normalnim principima“, pa je i izostao dogovor.

Već duže vrijeme bošnjački roditelji traže da njihova djeca u RS uče nacionalnu grupu predmeta u pomenute dvije škole, ali bez uspjeha.

Cvijanović danas također navodi da u cijelom slučaju ima politike.

"Da nema politike, sjeli bi i paralelno rješavali ovo pitanje, niko ne bi stajao ispred OHR-a... Ovo je stvar internog karaktera i to znači da oni koji imaju zahtjev i koji treba da im udovolje, treba da procjene u kojoj mjeri je to moguće i šta je moguće rješenje", dodala je entitetska premijerka. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak