Premijer Nikšić: u FBiH imamo šizofrenu situaciju

Radiosarajevo.ba
Premijer Nikšić: u FBiH imamo šizofrenu situaciju

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je u čudnom statusu već previše vremena, a to je posljedica zloupotreba o kojima je bespredmetno govoriti, izjavio je federalni premjerNermin Nikšić u intervjuu za Dnevni list.

"Uprkos tome, pokušavam osigurati da Vlada funkcioniše na način da i onako velik broj problema s kojima se suočavamo ne postane još veći", dodaje Nikšić i nastavlja: "Moram istaći da u Vladi nije bilo prevelikih problema između ministara na ličnom nivou; nas su opterećivala međustranački problemi te onemogućavanje i blokiranje parlamentarne većine da rekonstruiše Vladu. Svima je jasno da sastav Vlade ne odgovora sastavu parlamentarne većine, kao i činjenica da je Vladi izglasano nepovjerenje. Zato imamo šizofrenu situaciju da nas jedni prozivaju zato, što po njima, puno radimo, kao da se ništa nije dogodilo, a drugi zato što, kao, ne radimo dovoljno.

U takvim uslovima nije lako raditi, ali meni ne pada napamet prepustiti stvari nekoj inercije jer život ne može stati. Problemi se moraju rješavati, zakoni se moraju pripremati, penzije, invalidnine, plate se moraju redovno isplaćivati, naslijeđeni dugovi se moraju vraćati."

Dodao je kako vrlo često osjeća "da smo u situaciji da jedan gradi i pokušava rješavati probleme, trojica idu iza njega te ruše i blokiraju".

Na pitanje hoće li penzije u Federaciji biti moguće povećati za 5 posto početkom iduće godine, premijer je odgovorio: "To je obećanje koje smo dali penzionerima i već staramo preduvjete da se to dogodi."

O setu antikorupcijskih zakona koje je Vlada poslala u parlamentarnu proceduru i o njihovom cilju, Nikšić je kazao kako je cilj tih zakona uvođenje više reda i stvaranje preduslova za početak ozbiljnije borbe protiv kriminala i korupcije.

"Vjerujem kako će ti zakoni biti usvojeni, a ako se to ne dogodi, ja ću učiniti sve da raskrinkam one koji su umjesto na stranu pravde i kažnjavanja kriminalaca stali na stranu lopova, tajkuna i profitera. Ako želimo dobro ovoj državi, ako želimo dobro našoj djeci, onda moramo stvoriti sistem u kojemu niko neće moći sačuvati opljačkano i sistem koji će vratiti vjeru u pravnu državu", istakao je federalni premijer Nermin Nikšić u intervjuu za današnji Dnevni list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak