Premijer Nikšić pozvao Fahrudina Radončića da podnese ostavku

Radiosarajevo.ba
Premijer Nikšić pozvao Fahrudina Radončića da podnese ostavku

Dok se na ulicama Sarajeva i drugih bh. gradova pripremaju nove demonstracije na kojima se, između ostalog, zahtjeva i ostavka federalne Vlade i premijera Nermina Nikšića, sâm premijer pozvao je ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića da podnese ostavku.

Neodgovornim i nedržavničkim ocijenio je Radončićeve tvrdnje da ministarstvo na čijem je čelu nije imalo nadležnosti da djeluje tokom nereda u FBiH u kojima su bili ugroženi imovina i životi.

Nikšić je, u otvorenom pismu dostavljenom medijima, podsjetio Radončića da je Ministarstvo sigurnosti, prema Zakonu o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, nadležno i za „organizaciju i usaglašavanje aktivnosti entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova i Brčko distrikta u ostvarivanju bezbjednosnih zadataka u interesu BiH“.

„Ministre sigurnosti, zašto onda niste organizovali i rukovodili koordinacijom rada ministarstava unutrašnjih poslova i agencija za provođenje zakona na zaštiti institucija BiH, jer su ova nedjela, prema stavu Tužilaštva BiH, okvalifikovana kao krivično djelo terorizma izvršeno napadom na te institucije (Predsjedništvo BiH, Ustavni sud BiH i Arhiv BiH)?! Stoga, ili radite svoj posao ili dajte ostavku“, ističe se u pismu.

Federalni premijer najavio je za prvu narednu sjednicu Vlade FBiH razmatranje amandmana na Ustav FBiH, kada će se, istaknuo je, vidjeti ko jeste, a ko nije za omogućavanje pljačke u procesu privatizacije i drugih djela privrednog kriminala počinjenog u ratu i periodu neposredno nakon rata.

Nikšić je pozvao Radončića da napravi listu pljački u procesu privatizacije ili bilo kojih drugih kriminalnih djela koje, prema njegovom mišljenju, trebaju procesuirati tužilaštva u BiH.

„Javno tvrdim da ću tu listu potpisati bez čitanja i zajedno s Vama je odnijeti u bilo koju policiju i bilo koje tužilaštvo u BiH. Samo vas molim da mi dozvolite da na tu listu stavim privatizacijsko-stečajni cunami koji je s lica zemlje obrisao nekada veliku firmu 'Alhos' Sarajevo, kao i da na tu listu stavimo privatizaciju Grafičko - izdavačke kuće 'OKO'. Čisto da se i to provjeri“, zaključio je Nikšić, javila je Al - Jazeera.

Kompletno pismo možete pričati na linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak