Premijer ne primjećuje štrajk državnih službenika

Radiosarajevo.ba
Premijer ne primjećuje štrajk državnih službenika

Štrajk državnih službenika u Federaciji BiH je za premijera ovog entiteta Nermina Nikšića - neprimjetan. U sjedištu Vlade FBiH, njegove su riječi, ne čini se da iko protestuje.

Čudi ga samo, kazao je jučer novinarima u Sarajevu, dvosatni prekid rada:

Ne bih htio biti zlurad, ali podsjetio bih javnost da, prema Zakonu o štrajku, kad ne radite i ne zarađujete. Jednostavna računica kaže kako za pet dana dvosatnog štrajka imate deset sati rada manje nego inače, što je više smanjenje plate nego ono za koje smo mi odlučili, a zbog kojeg oni štrajkaju“, poručio je Nikšić.

On je novinarima otkrio kako su se nakon ove informacije počeli javljati državni službenici u FBiH, koji vrhu Federalne vlade poručuju kako oni nisu u štrajku.

Premijer je rekao i to da Vlada namjerava sprovesti reviziju radnih mjesta, prema stvarnoj potrebi zahtjeva posla, a ne prema broju zaposlenih. No, kako je u našoj zemlji problem nezaposlenosti ionako akutan, federalne vlasti pripremit će program zbrinjavanja viška radnika.

Nastavak pregovora Vlade sa Sindikatom državnih službenika u FBiH, kako je za portal Radiosarajevo.ba potvrdio i predsjednik štrajkačkog odbora Vjekoslav Tomas, očekuje se sutra.

Iako su obje strane potvrdile da bi se stavovi mogli uskoro približiti, pitanje je šta će se desiti sa sutrašnjim pregovorima nakon ovakve premijerove izjave.

Inače, Vlada je u pregovarački tim sa Sindikatom jučer imenovala Desnicu Radivojevića (šef), Antu Krajinu (ministar finansija FBiH), te Zorana Mikulića, Damira Mašića, Sanjina Halimovića i Vjekoslava Čambera.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak