Premijer Bevanda na (prvom) službenom putu

Radiosarajevo.ba
Premijer Bevanda na (prvom) službenom putu

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda sastao se danas u Briselu s predsjednikom Evropskog vijeća Hermanom van Rompuyem. Kako je i sam istakao tokom sastanka, bio je ovo njegov prvi prvi službeni put u kapacitetu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH te je zahvalio na toplom prijemu i konstruktivnom sastanku.


(Video by Vloghvr.consilium.europa.eu)

A teme sastanka bile su: evropska budućnost BiH, aktivnosti naših institucija na putu ka Uniji... Bevanda je, ipak, u izjavi kazao kako se u toku sastanka sagovornici uopće nisu bavili politikom već sa surovom stvarnošću, duboko svjesni zaostajanja BiH na putu ka EU. 

„Nadam se da smo kroz presjek stanja konkretnih rezultata koje smo postigli za ovih mjesec dana pružili garancije da ćemo potpuno promijeniti način rada koji je do sada bio prisutan i da ćemo u uskoj saradnji s predstavnicima EU u Sarajevu završiti preostali dio posla i steći uslove za podnošenje aplikacije“, rekao je Bevanda.

Rompuy je u izjavi za medije rekao kako je ohrabren formiranjem Vijeća ministara BiH što pokazuje da su bh. političari uspjeli prevazići razlike  u vezi s mnogim pitanjima; dodao je da se nada da će pojačanim aktivnostima nova vlada pokrenuti mnoge reforme u BiH.

EU ostaje posvećena evropskoj perspektivi BiH i zapadnog Balkana. U posljednja dva mjeseca donesene su važne odluke koje utiču na budućnost Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova. Nema razloga da BiH zaostaje za ovim zemljama", kazao je Rompuy, javila je novinska agencija Fena.

On je naglasio da će EU pružiti BiH svu neophodnu pomoć u procesu integracije, kako onu iz Brisela tako i na terenu, a u vidu ojačanog prisustva u BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak