Prekinuta sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Radiosarajevo.ba
Prekinuta sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, 24. redovna, prekinuta je nakon cjelodnevnog rada i bit će nastavljena sutra.

Poslanici su danas podržali nacrt zakona o komasaciji čiji je predlagač federalna Vlada, a sutra će nastaviti raspravom o nacrtu zakona o državnoj službi. U obrazloženju zakona o komasaciji navedeno je da na prostoru FBiH treba započeti komasaciju zemljišta u ravničarskim i u brdsko-planinskim područjima. Komasacije su prekinute 1991. do kada su provođene u BiH, podsjeća Vlada.

„Okrupnjavanje parcela poljoprivrednog zamljišta, izgradnja putne i mreže kanala, omogućavanje navodnjavanja i odvodnjavanja svake parcele osnovne su zadaće komasacije, a njima se omogućavaju veći prinosi poljoprivrednih kultura“, navela je Vlada.

Danas je podržan i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o stvarnim pravima, koji je predložio poslanik Nasir Beganović a u sutrašnjem dijelu sjednice, osim o nacrtu zakona o državnoj službi, predstoji rasprava o predloženoj strategiji reforme penzionog sistema u FBiH.

Nacrt regulacijskog plana historijskog gradskog područja Počitelj, za razdoblje od 2008 - 2018. također je na dnevnom redu.

Poslanici treba da se izjasne i o prvim izmjenama i dopunama finansijskog plana Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2013., zatim o izvještaju o prošlogodišnjem radu federalne Vlade i federalnog Pravobranilaštva.

Između ostalog će biti riječi i o izvještaju visokog i sudskog tužilaškog Vijeća BiH, zatimo izvršenju budžeta FBiH za prvo polugodište ove godine, te o zaduženju Federacije na osnovu emisije trezorskih zapisa (dražba od 3.9.2013. godine).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak