Prekinut štrajk u prosvjeti i pravosuđu RS-a

Radiosarajevo.ba
Prekinut štrajk u prosvjeti i pravosuđu RS-a


Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske donio je odluku o prekidu štrajka i nastavlja da brani svoja prava kod svih međunarodnih i domaćih institucija, saopćio je danas predsjednik ovog sindikata Stevan Milić.

Vladu je pozvao da riješi probleme zbog kojih su pokrenuli štrajk, te navodi da nije vodila pregovore o njihovom zahtjevu za povećanje najniže cijene rada, a nakon smanjenja plata za 10 posto u ovoj godini.

Umjesto toga, kazao je, počela je borba za sprječavanje prava na štrajk, donošenjem protivzakonitih uredi o minimumu procesa rada.

Predstavnik Sindikata policije RS Duško Jandrić saopštio je da će Sindikat nastaviti borbu za prava radnika i da će entitetskom Ustavnom sudu uputiti zahtjev za ocjenu ustavnosti vladine uredbe o poštivanju minimuma procesa rada, koju Sindikat ocjenjuje protivnom Zakonu u štrajku jer je prosvjetnim radnicima naloženo da moraju raditi i u vrijeme štrajka, javila je Anadolija.

"S terena smo dobili informacije da je haos u školama i pošto su prosvjetni radnici uvijek odgovorni za svoj posao, donijeli smo odluku da stavimo moratorij na štrajk", kazao je Milić i naglasio je da je za njih štrajk uspio, jer se Vlada borila s 'kršenjem zakona'.

Član republičkog odbora ovog sindikata Predrag Miletić tvrdi da nisu tačne informacije Vlade RS-a da je štrajk u prosvjeti bio manjeg kapaciteta te pozivaju akademsku zajednicu da podrži mjere Sindikata da bi uvjerili Vladu da, kako tvrdi, postoje sredstva u budžetu RS-a kojim bi plate bile vraćene na nivo prije smanjenja.

On je kazao da je Vlada "učinila neviđeni teror prema radnicima, budžetskim korisnicima".

Radnici u pravosuđu RS-a također su prekinuli štrajk.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak