Prekinut štrajk strojovođa Željeznica FBiH

Radiosarajevo.ba
Prekinut štrajk strojovođa Željeznica FBiH


osvježeno u 14:00

Sindikat mašinovođa u Federaciji BiH saopćio je da prekida štrajk koji je započeo jutros u 7.00 sati.

Nakon donesene presude Općinskog suda u Sarajevu, ovaj sindikat je obavijestio upravu preduzeća o prekidu štrajka.

Željeznički saobraćaj uspostavljen je od 13.00 sati.


Štrajk počeo u 7:00


Sindikat mašinovođa u Federaciji BiH stupio je jutros u 7.00 sati u generalni štrajk.

Štrajk se provodi u svim poslovno-prometnim područjima Željeznica Federacije, a to su: Sarajevo, Zenica, Mostar, Tuzla i Bihać.

Prema riječima predsjednika Sindikata mašinovođa u FBiH Vernesa Buljugije, štrajk će prestati jedino kada budu ispunjeni zahtjevi Sindikata ili ukoliko ovih dana Općinski sud u Sarajevu donese presudu u korist Uprave Željeznica FBiH, a koja podrazumijeva zabranu organiziranja štrajka.

Za vrijeme štrajka, saglasno sporazumu o održavanju minimuma prometa, prometovat će neki međunarodni i međuentitetski vozovi te dijelom teretni.

Prije nekoliko dana Sindikat mašinovođa uputio je pismo Upravi Društva u kojem je istaknuto da će se od generalnog štrajka odustati ako odmah budu isplaćene plaće za juni, ako Uprava Društva povuče sve tužbe koje je pokrenula putem suda, ako se pristupi implementaciji potpisanog dokumenta između predsjednika Uprave i predsjednika Štrajkačkog odobora Sindikata mašinovođa od 2. augusta ove godine te ako se hitno pristupi izradi novog pravilnika o radu.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak