Predstavnički dom o prijedlogu Zakona o izbjeglicama

Radiosarajevo.ba
Predstavnički dom o prijedlogu Zakona o izbjeglicama


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas u Sarajevu trebalo da razmatra Prijedlog zakona o izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine, raseljenim osobama i povratnicima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, javlja Fena.

Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku PSBiH usvojila je pet amandmana na predloženi zakon, ali nakon toga nije podržala predloženi zakon u cjelini.

Prema prijedlogu zakona, izbjeglice iz BiH i raseljene osobe imaju pravo povratka u ranije prebivalište, izbor drugog prebivališta te povrat imovine ili kompenzaciju - naknadu za imovinu koja se ne može vratiti.

Poslanici bi danas trebali razmatrati i Prijedlog zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti odbrane i sigurnosti BiH, čiji je predlagač Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH.

Nadležna parlamentarna komisija podržala je predloženi zakon uz tri usvojena amandmana.

Informacija o realiziranju Plana mjera koje je iz svoje nadležnosti preduzelo Ministarstvo vanjskih poslova BiH za rješavanje problema građana BiH koji su bili zaposleni u Republici Hrvatskoj i otpušteni s posla u periodu 1991.-1995. godine kao i imenovanje ad hoc komisije za provođenje postupka imenovanja Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH, neke su od tačaka predloženog dnevnog reda.

Predviđeno je i razmatranje Izvještaja o radu i finansijskog izvještaja Agencije za poštanski saobraćaj BiH za 2012. godinu, kao i razmatranje izvještaja o radu parlamentarnih komisija za 2012. godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak