Predstavnički dom izglasava nepovjerenje Vladi

Radiosarajevo.ba
Predstavnički dom izglasava nepovjerenje Vladi


Federalni parlament danas će glasati o povjerenju Vladi Federacije. Ali, ne radi se o parlamentarnoj povjeri Vladinog uspjeha u ispunjavanju svojih obaveza. Ovo izglasavanje nepovjerenja jedini je način jedne grupe stranaka da formira Vladu na osnovu svoje većine u parlamentu.

Nakon što se danas bude glasalo u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije, o toj inicijativi izjašnjavat će se i Dom naroda u petak, 15. februara.

Predsjednik FBiH Živko Budimir, čiji je potpis neophodan ako dođe do imenovanja nove vlade, jučer je razgovarao s američkim ambasadorom Patrickom Moonom i šefom Delegacije Evropske unije Peterom Sorensenom o aktuelnom stanju uoči današnje sjednice u Parlamentu, kako je navedeno iz Budimirovog ureda.

„Stav predsjednika FBiH, a u vezi s mogućom rekonstrukcijom Vlade FBiH je da će kao i do sada probleme rješavati demokratskim metodama i dijalogom te da neće stati na put rekonstrukciji ukoliko se ona provodi sukladno Ustavu, Zakonu, svakako uz kompromis koji je neophodan za rješenje problema“, citat je iz njegovog saopćenja.

Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja sadašnjem sazivu Federalne vlade pokrenule su stranke aktuelne parlamentarne većine - Socijaldemokratska partija BiH, Savez za bolju budućnost BiH i Hrvatska demokratska zajednica BiH te Hrvatska demokratska zajednica 1990.

U Predstavničkom domu je 56 od 98 poslanika potpisalo takav prijedlog a u Domu naroda 35 od 58 delegata.

Potpisnici zahtijevaju da budući vladin kadrovski sastav odgovara stranačkom sastavu navedene stranačke "četvorke", odnosno aktuelne parlamentarne većine.

Nova većina na parlamentarnom nivou u Federaciji proglašena je ljetos nakon što je najuticajnija Socijaldemokratska partija BiH objavila raskid koalicije u Bosni i Hercegovini sa Strankom demokratske akcije.

U sazivu Federalne vlade su, pak, još ministri iz "stare" koalicije, koju su, osim ovih dviju stranaka, činile i Narodna stranka "Radom za boljitak" te Hrvatska stranka prava čiji je kadar i predsjednik FBiH Živko Budimir.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak