Predstavnici muftijstva nisu došli na Dodikov prijem

Radiosarajevo.ba
Predstavnici muftijstva nisu došli na Dodikov prijem

Prijemu koji je u Banja Luci organiziran povodom proslave 9. januara - Dana RS-a, nisu prisustvovali predstavnici islamske zajednice u Banjoj Luci, prenosi Fena.

Prijemu je pored predstavnika srpske pravoslavne crkve, koju su predstavljali mitropolit dabrobosanski Nikolaj te vladike Jefrem, Vasilije i Grigorije, prisustvovao i banjalučki biskup Franjo Komarica te v.d. direktor Vladinog sekretarijata za vjere Jovo Turanjanin.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije rekao je u izjavi novinarima će se zajedničkim obilježavanjem 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta nastojati pokazati da postoji svijest da je na tom zakonskom aktu izrasla i današnja Evropa.

Na sastankau kod Dodika su, kaže, postigli načelni dogovor da pravoslavna i katolička vjerska zajednica proslave zajednički 1.700 godina od Milanskog edikta.

Vladika Grigorije je dodao da je danas dogovoreno da u ovoj godini počne i obnova crkve u Prebilovcima, kod Čapljine, a pokrovitelj izgradnje je Dodik.Grigorije smatra da je prirodno to što su u budžetu RS-a značajno smanjenja sredstva za vjerske zajednice, „jer im je u ranijem periodu mnogo pomagano“, prenosi Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak